Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Βαρσοβία: Παρέμβαση της Εύας Καϊλή για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία

Ερώτηση στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιανς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος απάντησε ότι τα ζητήματα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας πρέπει να επιλυθούν «με διάλογο»

Τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, ζήτησε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, κατά την παρουσία της στην εαρινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

«Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ μοιράζονται τις ίδιες αξίες και στόχους με την επιδίωξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, αντιμετωπίζουν παρόμοιες στρατηγικές προκλήσεις και συγκλίνουν τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας και ως εκ τούτου η εξελισσόμενη συνεργασία τους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σημερινών απειλών για την ασφάλεια» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ κατά την εαρινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Μάλιστα, η Ευρωβουλευτής ρώτησε ευθέως τον Γενικό Γραμματέα, Γιανς Στόλτενμπεργκ για την παράνομη κράτηση των Ελλήνων Στρατιωτικών στην Τουρκία, που συνελήφθησαν στην Μακεδονία, από όπου και κατάγεται, όπως υπογράμμισε, στα σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας. Μια ισχυρή χώρα σύμμαχος όπως η Τουρκία, παραβιάζοντας διαρκώς τα ευρωπαϊκά σύνορα της στην Μεσόγειο, σε στεριά, θάλασσα, αλλά και με διαρκείς εναέριες παραβιάσεις, ρισκάρει την ειρήνη στην περιοχή. «Η βελτίωση συνεργασίας και η προσπάθεια να χτιστεί εμπιστοσύνη με την Τουρκία, θα βοηθούσε και στην ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών μεταξύ μας για την αντιμετώπιση των υβριδικών κοινών απειλών» ανέφερε.

Ο Γενικός Γραμματέας απάντησε στην ερώτηση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, συμφωνώντας πως τα ζητήματα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και πως και εκείνος δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες, ώστε αυτό να γίνει πράξη. Επίσης προσέθεσε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο θα παραμείνει, ακριβώς για να συνεχίσει τον σημαντικό ρόλο να τηρούνται ισορροπίες ανάμεσα σε μη ΕΕ μέλη και σε Νατοϊκούς συμμάχους σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις όπως οι προσφυγικές ροές από Τουρκία σε Ευρώπη.

Στο περιθώριο της συνόδου, η Εύα Καϊλή πραγματοποίησε επίσης συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, κ. Πάολο Άλι και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ ενόψει εκδήλωσης που διοργανώνει ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για την ΕΕ στο ΝΑΤΟ, για τις σύγχρονες προκλήσεις στην ασφάλεια και άμυνα, στις Βρυξέλλες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By