Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Βαρβιτσιώτης: Aν χρειαστεί, θα ενεργοποιήσουμε αυστηρές κυρώσεις προς την Τουρκία

Αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενδεχομένως και εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει το διπλωματικό οπλοστάσιο της Ελλάδας σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στα μέλη της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση επεδίωξε να λάβει ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της χώρας απο τους Ευρωπαίους εταίρους και καταδίκης της Τουρκίας και της πρόσφατης συμφωνίας με την κυβέρνηση της Λιβύης. Η δήλωση αυτή εξεδόθη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για να συμπληρώσει: «Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις, θα φτάναμε Ιανουάριο ή Φεβρουάριο όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τη διπλωματική δραστηριότητα χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια κινήσεων».

«Η στρατηγική απόφαση είναι να μην ζητήσουμε αυτή την στιγμή κυρώσεις. Θέλαμε ξεκάθαρη δήλωση στήριξης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε παραβίαση της δικής μας ΑΟΖ απο Τουρκικές ενέργειες και θεωρούσαμε ότι είναι σημαντικό να εκφραστεί η αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο και να καταδικαστεί το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Αυτός ήταν ο κεντρικός στόχος.

Να συγκροτήσουμε και πέραν της Ευρώπης συμμαχία γύρω απο την καταδίκη αυτής της ενέργειας που έχει και απειλητικό χαρακτήρα για τα δικά μας δικαιώματα. Αυτή η συμμαχία να αποτελέσει και ένα διπλωματικό φράχτη απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια συντελεστεί σε αυτή την ΑΟΖ και πριν συντελεστεί αυτή η ενέργεια να μην ζητήσουμε επιβολή κυρώσεων.

Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις, θα φτάναμε Ιανουάριο ή Φεβρουάριο -όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τη διπλωματική δραστηριότητα- χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια» είπε χαρακτηριστικά.

Επανερχόμενος δε στο ζήτημα μετά από ερώτηση της κυρίας Σίας Αναγνωστοπούλου, εξήγησε ότι η εξειδίκευση των κυρώσεων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής αφορά τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Υπάρχουν οι συμφωνημένες κυρώσεις. Η ενεργοποίηση αυτών των κυρώσεων εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία» είπε για να προσθέσει αναφορικά με την Ελλάδα «πέρα απο την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης, ότι δηλαδή αποτελεί παραβίαση του δικαίου για την θάλασσα και του εθιμικού δικαίου για την θάλασσα και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση μνημονίων Τουρκίας και Λιβύης, κρίνεται ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή την φάση η απόφαση του Συμβουλίου να συνοδεύεται από άλλες κυρώσεις.

Αυτό το διπλωματικό όπλο είναι μέσα στο πλαίσιο που μπορούμε να εξασκήσουμε σε μια κλιμάκωση. Αντιλαμβανόμαστε το πλαίσιο κυρώσεων όχι ως αστεία υπόθεση ούτε ως διατύπωση ευχής αλλά ως πλαίσιο αυστηρό. Είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει η ΕΕ που δεν είναι αμυντική δύναμη. Έχει μόνο δυνατότητα άσκησης οικονομικών μέτρων γι” αυτό και κρίναμε ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μέρος οπλοστασίου αποτροπής σε ενδεχόμενο παράνομης χάραξης ΑΟΖ».

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα διεκδικεί τη συμμετοχή της στην επικείμενη σύσκεψη που οργανώνει η Γερμανία για το Λιβυκό.

Η Ελλάδα ζητά και διεκδικεί συμμετοχή στην διάσκεψη για Λιβυκό. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των συμμετεχόντων ούτε η ημέρα που θα γίνει. Δεν είναι θέμα που θα αφήσουμε να περάσει έτσι. Στην προηγούμενη διάσκεψη που έγινε στην Ιταλία συμμετείχαν 30 χώρες άνω και η Ελλάδα. Η πρόταση της Γερμανίας ήταν για κλειστό κύκλο συμεμτεχόντων στον οποίο όμως μετά πρόσγφατες εξελίξεις η Ελλάδα οφείλει να έχει συμμετοχή και το ζητάμε απο Γερμανία.

Πέραν αυτών ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Χθες είχα την τιμή να παρακολουθήσω την ανοικτή εκδήλωση Βενιζέλου – Μπακογιάννη κ.α. για τις ΑΟΖ και όλο το πλαίσιο σχέσεων με Τουρκία. Πρέπει και εμείς να αποφασίσουμε πως στεκόμαστε σε αυτή την ιστορία και πώς στέκεται και η ίδια η Ευρώπη.

Απο την μια η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην απόφαση του Ιουνίου και Οκτωβρίου ομιλεί για κυρώσεις στην Τουρκία για παραβιάσεις στην ΑΟΖ, και πως δεν θα υπάρξουν συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο και την ίδια στιγμή σε επιστολή Μπορέλ αναφέρει ότι θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε την σχέση με Τουρκία και να μιλήσουμε μαζί της στο ανώτατο επίπεδο. Απόλυτος παραλογισμός.

Δεν έχουμε αποφασίσει στρατηγική. Υπάρχει η παράμετρος της μεταναστευτικής ροής που φοβίζει. Τρέμουν πολλές ηγεσίες και πρωτεύουσες μην η Τουρκία στείλει άλλες 100 χιλ μετανάστες και πρόσφυγες προς την Ευρώπη και φοβούνται για τις πολιτικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει για χώρες τους. Εμείς κάνουμε ό,τι μας αναλογεί» και συμπλήρωσε:

«Οφείλουμε να κάνουμε και στο κοινοβούλιο συζήτηση ενδεχομένως και χωρίς συμμετοχή κυβέρνησης για το τι σχέση θέλουμε με Άγκυρα και θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By