Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Βασίλης Οικονόμου: Προτίθεστε να εφαρμόσετε τον νόμο και τις αποφάσεις του ΣτΕ

Ο βουλευτής της ΝΔ ρωτάει αν θα διευθετηθεί το ζήτημα της αδικαιολόγητα μακρόχρονης θητείας ορισμένων μελών της Ολομέλειας του ΕΣΡ, που πλησιάζει έως και τα 13 έτη.

oikonomou600_200114
Ερώτηση Οικονόμου για αδικαιολόγητη παράταση της θητείας μελών του ΕΣΡ

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κ. Βασίλης Οικονόμου κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση για την αδικαιολόγητα μακροχρόνια παράταση της θητείας μελών της Ολομέλειας του ΕΣΡ.

Ο κ. Οικονόμου στην ερώτησή του αναφέρεται στην υπ” αριθμ. 3515/2013 απόφαση του ΣτΕ, το οποίο απεφάνθη υπέρ της αντισυνταγματικότητας της αδικαιολόγητα μακροχρόνιας παράτασης της θητείας των μελών των ανεξαρτήτων αρχών καθώς και στις καταγγελίες και στη μηνυτήρια αναφορά της Βεργίνα Α.Ε. κατά μελών της Ολομέλειας του ΕΣΡ σχετικά με την αδικαιολόγητη παράταση της θητείας των μελών του, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα εύλογο χρόνο παράτασης της θητείας.

Όπως μάλιστα τονίζει ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, «υπάρχουν συγκεκριμένα μέλη του ΕΣΡ που έχουν «ριζώσει» κυριολεκτικά στη θέση τους και η θητεία τους πλησιάζει τα 13 συναπτά έτη, χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της αδικαιολόγητα μακράς παραμονής τους στον φορέα».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Οικονόμου ρωτά τον υπουργό αν προτίθεται να εφαρμόσει τον νόμο και τις αποφάσεις του ΣτΕ και αν θα ολοκληρώσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

Η ερώτηση του κ. Οικονόμου:

Κύριε Υπουργέ,

Με την υπ” αριθμ. 3515/2013 απόφασή του το ΣτΕ απεφάνθη υπέρ της αντισυνταγματικότητας της αδικαιολόγητα μακροχρόνιας παράτασης της θητείας των μελών των ανεξαρτήτων αρχών.

Ειδικότερα, κρίθηκε, ότι «κατά την έννοια της ρύθμισης του άρθρου 101Α του Συντάγματος, η οποία προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία εντός ορισμένων χρονικών ορίων και καθιερώνει ρητώς «ορισμένη» θητεία των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών, είναι μεν ανεκτή η συνέχιση της λειτουργίας των εν λόγω Αρχών μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και μέχρι την επιλογή νέων, μόνο όμως για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις».

Ως εκ τούτου, καταλήγει ότι μετά την πάροδο του εύλογου χρόνου το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον την παράταση της θητείας των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής, «η δε Ανεξάρτητη Αρχή δεν διαθέτει από το χρονικό αυτό σημείο και εφεξής νόμιμη συγκρότηση».

Πρόσφατα γίναμε αποδέκτες καταγγελιών καθώς και μηνυτήριας αναφοράς της Βεργίνα Α.Ε. κατά μελών της Ολομέλειας του Ε.Σ.Ρ σχετικά με την αδικαιολόγητη παράταση της θητείας των μελών του, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα εύλογο χρόνο παράτασης της θητείας.

Υπάρχουν συγκεκριμένα μέλη του ΕΣΡ που έχουν «ριζώσει» κυριολεκτικά στη θέση τους και η θητεία τους πλησιάζει τα 13 συναπτά έτη!!!, χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της αδικαιολόγητα μακράς παραμονής τους στον φορέα.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

Προτίθεστε να εφαρμόσετε τον νόμο και τις αποφάσεις του ΣτΕ; Θα ολοκληρώσετε άμεσα τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει άμεση διευθέτηση του ζητήματος;