Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

ΒΕΑ: Ανάγκη αναπροσαρμογής του εκπτωτικού τιμολογίου ΔΕΗ για τις ΜμΕ

Πρέπει να αυξηθεί το μέγιστο όριο κατανάλωσης για την εξασφάλιση χαμηλότερου τιμολογίου

deh logariasmos

Την ανάγκη αναπροσαρμογής του ορίου μέγιστης κατανάλωσης ρεύματος για την εξασφάλιση χαμηλότερου τιμολογίου ζητεί η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ).

Με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΔΕΗ και της ΡΑΕ και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις καταγγελίες μελών του επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν καταναλώνει ρεύμα περισσότερο από 50MW με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνει καμία έκπτωση ετησίως, αφού το όριο είναι άνω των 1000MW.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις απειλούνται με οριστική κατάρρευση, τόσο λόγω των οικονομικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν με τις φορολογικές επιβαρύνσεις όσο και από το πολύ υψηλό κόστος ενέργειας, δημιουργώντας έτσι ένα ανελαστικό έξοδο που επηρεάζει σημαντικά και το κόστος των προϊόντων αλλά κυρίως αποθαρρύνει σημαντικά τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και τελικά απομακρύνει τους εθνικούς στόχους της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, η εφαρμογή της νέας εκπτωτικής πολιτικής φαίνεται να μην αφορά το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεδομένου ότι για να λάβουν έκπτωση σε ετήσια βάση πρέπει να έχουν κατανάλωση ρεύματος τουλάχιστον 1GWh και μάλιστα σε εποχές που επιβάλλεται εξοικονόμηση ενέργειας.

Το ΒΕΑ αναφέρει ενδεικτικά πως μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε χώρους όπως αρτοποιεία, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ όσο αποδοτικές και αν είναι καταναλώνουν ρεύμα από 50.000 έως 100.000 KW δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 50 MW. Η ΔΕΗ όμως θα εφαρμόζει το μειωμένο τιμολόγιο όταν η επιχείρηση έχει κατανάλωση που ξεπερνά τα 1000 MW, σημειώνει το Επιμελητήριο.

«Γίνεται κατανοητό με τον πιο κατάδηλο τρόπο ότι υπό αυτές τις συνθήκες το νέο εκπτωτικό τιμολόγιο αποτελεί “κενό” γράμμα για το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αν όντως στρατηγική επιλογή είναι η στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας, δηλαδή και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αναπροσαρμογής του εκπτωτικού τιμολογίου που πρόσφατα ανακοινώθηκε σε επίπεδο ετήσιας κατανάλωσης από 50.000 KW έως 100.000 KW, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ένταξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», επισημαίνει το ΒΕΑ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By