Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Βέλγιο: Η επίθεση στις Βρυξέλλες προοριζόταν για το Παρίσι

«Η οργάνωση αιφνιδιάστηκε από την ταχεία εξέλιξη της έρευνας και τελικά αποφάσισε βιαστικά να πραγματοποιήσει επίθεση πιο κοντά, να χτυπήσει τις Βρυξέλλες»

brussels1

Ο πυρήνας των τζιχαντιστών που είχε τη βάση του στις Βρυξέλλες είχε σχεδιάσει νέο πλήγμα στη Γαλλία αλλά αποφάσισε εσπευσμένα να πραγματοποιήσει επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η βελγική δικαιοσύνη απήγγειλε επίσης κατηγορίες για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες σε έναν από τους κύριους υπόπτους, τον Μοχάμεντ Αμπρινί, ο οποίος ήδη κατηγορείται σε σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

«Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαιώνει ότι προκύπτει από πολλά στοιχεία της έρευνας πως αρχικός στόχος της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν να πλήξει ξανά τη Γαλλία. Ωστόσο η οργάνωση αιφνιδιάστηκε από την ταχεία εξέλιξη της έρευνας και τελικά αποφάσισε βιαστικά να πραγματοποιήσει επίθεση πιο κοντά, να χτυπήσει τις Βρυξέλλες» δήλωσε ο εισαγγελέας δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του Αμπρινί.

Τέσσερις και πλέον μήνες μετά τη σφαγή στο Παρίσι (130 νεκροί), η βελγική αστυνομία κατάφερε μεγάλο πλήγμα στον πυρήνα των τρομοκρατών με τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του βασικού υπόπτου, στις Βρυξέλλες, στις 18 Μαρτίου.

Στις 22 Μαρτίου, η διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και η επίθεση ενός καμικάζι μέσα σε σταθμό του μετρό στην καρδιά της συνοικίας όπου βρίσκονται τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκάλεσαν τον θάνατο 32 ανθρώπων στις Βρυξέλλες.

Την Παρασκευή, η βελγική δικαιοσύνη συνέλαβε στο δήμο “Αντερλεχτ των Βρυξελλών τον Βελγο-μαροκινό Μοχάμεντ Αμπρινί, 31 ετών, παιδικό φίλο των αδελφών Αμπντεσλάμ, ο οποίος καταζητείτο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο ίδιος παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι είναι ο τρίτος άνδρας που συνόδευε τους δύο καμικάζι στο αεροδρόμιο και έφυγε από το σημείο αυτό ακριβώς πριν από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας. Είπε ότι είναι «ο άνδρας με το καπέλο» που οι ερευνητές προσπαθούσαν να εντοπίσουν βάσει φωτογραφιών από κάμερες ασφαλείας.

Ο Αμπρινί, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τις επιθέσεις στο Παρίσι, πλέον κατηγορείται και από τη βελγική δικαιοσύνη σε σχέση με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, για «συμμετοχή στη δράση τρομοκρατικής οργάνωσης, τρομοκρατικές δολοφονίες και απόπειρες τρομοκρατικών δολοφονιών».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By