Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Βελτιώνουν τα νούμερα για να πείσουν τους αγρότες

Τι φαίνεται πως θα προτείνει η κυβέρνηση για να κάμψει τις αντιδράσεις των αγροτών

maximou-megaro

Βελτιωμένες προτάσεις για τους αγρότες ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι τουε με τον πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ημερησίας» επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, εντός του Σαββατοκύριακου οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και ο πρωθυπουργός θα έχουν σειρά συσκέψεων, ούτως ώστε να οριστικοποιηθεί το νέο «πακέτο μέτρων» που θα προταθεί στους αγρότες.

Μεταξύ αυτών φέρεται ότι εξετάζονται τα ακόλουθα:

Φορολογικός συντελεστής εισοδήματος 10% για τη διετία 2017-18

Φορολογικός συντελεστής 15% για τη διετία 2019-2020

Τελικός συντελεστής 20% από το 2021 και μετά.

Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.

Σταθερά κατά της συνάντησης και της έναρξης διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση παραμένουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι συγκαλούν και νέα πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή.

Όπως δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας, «εφόσον δεν συζητηθούν τα πέντε αιτήματα δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας “διάλεξης” για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της Κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά».

Στην πανελλαδική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου στην Νίκαια, το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων που είχε διαμορφωθεί είχε ως ακολούθως:

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

By