Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Βέμπερ προς Ερντογάν: Η ΕΕ δεν εκβιάζεται στο Προσφυγικό – Να μπει τέλος στις προκλήσεις

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, χαρακτήρισε τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό σημαντική, εντούτοις διαμήνυσε πως η Ένωση δεν θα επιτρέψει να εκβιασθεί από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επ” αυτού του θέματος, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις.

«Η συμφωνία ήταν σημαντική για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο είναι επίσης σαφές ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί από τον πρόεδρο Ερντογάν στο Προσφυγικό και σήμερα είναι πλέον σε θέση να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποίησε κάθε ευκαιρία για να προκαλέσει, αλλά η συνεργασία μας εξακολουθεί να είναι σημαντική. Είναι επίσης πιθανή η μεγαλύτερη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Αυτό όμως απαιτεί εποικοδομητική συμπεριφορά εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας. Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να τερματίσει τις προκλήσεις στο θέμα των γεωτρήσεων για το φυσικό αέριο, στο θέμα της διένεξης με την Κύπρο ή των ενδεχόμενων παραδόσεων όπλων στη Λιβύη» προσέθεσε ο Βέμπερ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ κάλεσε τις χώρες της ΕΕ «να διδαχθούν από την μεταναστευτική-προσφυγική κρίση ώστε να μην μειωθεί το ενδιαφέρον τους για της χώρες προέλευσης των μεταναστών-προσφύγων και να μην επιτρέψουν την εξασθένηση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης».

«Ειδικά στο θέμα της αναβάθμισης της Frontex και της βελτίωσης των επαναπροωθήσεων, πρέπει να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα» υπογράμμισε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By