Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Βενεζουέλα: Στρατιώτες εξεγέρθηκαν κατά του Μαδούρο

Εξέργεση στρατιωτών κατά του καθεστώτος Μαδούρο κατέστειλαν οι αρχές στη Βενεζουέλα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα δηλώσεις κρατικού αξιωματούχου της χώρας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντιοσντάντο Καμπέλο έκανε λόγο για μια «παράνομη κατάσταση» που έμοιαζε με «τρομοκρατική επίθεση» στην πόλη Βαλένθια, η οποία όπως τέθηκε υπό έλεγχο.

Νωρίτερα, ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter, έδειχνε μια ομάδα ανδρών με στρατιωτική παραλλαγή να δηλώνουν πως ξεκινούν εξέγερση ενάντια στον πρόεδρο Μαδούρο. Μάρτυρες μιλούσαν για πυροβολισμούς στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στη χώρα, ιδίως μετά τις εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Μαδούρο για σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις εξουσίες του καθεστώτος Μαδούρο. Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας με συνεχείς αιματηρές διαδηλώσεις, όσο και στο εξωτερικό με διεθνείς ηγέτες και προσωπικότητες να καταδικάζουν τις ενέργειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

«Σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι» ήταν η καθαίρεση της γενικής εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγα, η οποία είχε αναδειχθεί σε ηχηρή φωνή αντίδρασης ενάντια στον Νικολάς Μαδούρο.

Η Ορτέγα θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον «συνήγορο του λαού» (συνήγορο του πολίτη) Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, ανακοίνωσε η Συντακτική Συνέλευση που αποφάσισε επίσης ότι η θητεία της θα έχει ανώτατη διάρκεια δύο ετών. Σημειώνεται ότι στην ενέργεια αυτή προχώρησε η Συντακτική Συνέλευση την πρώτη ημέρα εκτέλεσης των καθηκόντων της, το Σάββατο.

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «προσπάθεια εγκαθίδρυσης αυταρχικού καθεστώτος» την αποπομπή της Ορτέγκα Ντίαζ, ενώ την απομάκρυνσή της καταδικάζει και η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέτ.

Εχθές τέθηκε, επίσης, σε κατ’οίκον περιορισμό ο Λεοπόλδο Λόπες, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τη σύζυγό του Λίλιαν Τιντόρι που είναι επίσης εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Λόπες αποφυλακίστηκε το Σάββατο το βράδυ από την στρατιωτική φυλακή στην οποία τον είχαν μεταφέρει την Τρίτη. «Τον μετέφεραν στο σπίτι», έγραψε στο twitter η Τιντόρι.

Ο Λόπες, η πιο εμβληματική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είχε αποφυλακιστεί στις 8 Ιουλίου μετά από τρία χρόνια και πέντε μήνες ,για λόγους υγείας και είχε τεθεί σε κατ” οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Καράκας. Ωστόσο, είχε μεταφερθεί ξανά σε στρατιωτική φυλακή από την οποία αφέθηκε ελεύθερος χθες το βράδυ για να τεθεί εκ νέου σε κατ’οίκον περιορισμό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By