Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Βενεζουέλα: Συνάντηση Μαδούρο-Τραμπ ζητά από το βήμα του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας ζήτησε κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ, να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του Νικολάς Μαδούρο, προκειμένου να επιχειρηθεί να μπει ένα τέλος στην πολιτική κρίση που κλιμακώνεται στη χώρα.I

Σε ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, ο Βενεζουελανός υπουργός Εξωτερικών, Χόρχε Αρεάσα, δήλωσε πως ο Μαδούρο είναι «έτοιμος για διάλογο (…) ακόμη και με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Γιατί όχι μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και τον πρόεδρο Μαδούρο;», δήλωσε.

Πριν απευθύνει την έκκληση αυτή, ο υπουργός είχε διά μακρών καταγγείλει αυτό που χαρακτηρίζει αμερικανική «επίθεση» εναντίον της χώρας του, καθώς και τον οικονομικό αποκλεισμό της και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό.

«Αυτά τα χρήματα ανήκουν στον λαό της Βενεζουέλας (…) Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα. Το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων οφείλει να υψώσει τη φωνή του εναντίον αυτού του αποκλεισμού», δήλωσε.
Ο Αρεάσα κατηγόρησε και πάλι τις ΗΠΑ ότι θέλουν να καταλάβουν τη Βενεζουέλα με πρόσχημα τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η ανθρωπιστική κρίση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση», υποστήριξε.

Όμως «φθάνει πια μ” αυτή την επίθεση (…) Προτείνουμε μια οδό για τον διάλογο», πρόσθεσε.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε επίσης σήμερα πως η αμερικανική υποστήριξη της προσπάθειας για να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα αποτελεί πρόσχημα για μια ένοπλη επέμβαση.

«Εργαζόμαστε με όλες τις χώρες που ανησυχούν όσο κι εμείς για το σενάριο μιας στρατιωτικής ανάμιξης», δήλωσε ο Λαβρόφ στο Βουζέν (ανατολική Κίνα), στη διάρκεια μιας προγραμματισμένης από καιρό τριμερούς συνάντησης με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας και της Ινδίας.
«Πιστεύω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ακούσουν τι σκέπτονται οι χώρες της περιοχής», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Η Κίνα, η οποία τάσσεται παραδοσιακά υπέρ μιας εξωτερικής πολιτικής βασισμένης στη μη ανάμιξη, απέφυγε να πάρει το μέρος κάποιας πλευράς στην πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη Βενεζουέλα.

«Το ζήτημα της Βενεζουέλας είναι από τη φύση του ένα εσωτερικό πρόβλημα της Βενεζουέλας», δήλωσε σήμερα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, απηχώντας τα σχόλια του ρώσου ομολόγου του για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση.

Ο ίδιος ζήτησε εξάλλου να γίνονται σεβαστές «οι βασικές προδιαγραφές των διεθνών σχέσεων» και της «κυριαρχίας» των κρατών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By