Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 17 νεκροί σε εξέγερση φυλακισμένων

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή όταν ξέσπασε εξέγερση σε φυλακή της Βενεζουέλας, αναφέρει αναφορά του στρατού που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην έκθεση αυτή διευκρινίζεται ότι ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγεται ο διευθυντής της φυλακής.

Oi «ταραχές» ξέσπασαν στη φυλακή Λος Γιάνος, στη Γκουαναρέ (δυτικά), όταν κρατούμενοι κατάφεραν να παραβιάσουν τα κάγκελα που «ορίζουν την περίμετρο» της φυλακής σε μια «απόπειρα μαζικής απόδρασης».

Ο απολογισμός ανέρχεται σε 17 νεκρούς και 9 τραυματίες, αλλά μπορεί να αυξηθεί, σύμφωνα με την αναφορά του στρατού.

Μια βουλευτής της αντιπολίτευσης, η Μαρία Μαρτίνες, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως έχει ενημερωθεί για 40 νεκρούς.

Το προσωπικό της φυλακής, την οποία φρουρεί ο στρατός, προσπάθησε να διαπραγματευθεί με τους επικεφαλής των στασιαστών. Όμως οι κρατούμενοι έγιναν βίαιοι και τραυμάτισαν τον διευθυντή της φυλακής «στον ώμο, με αιχμηρό αντικείμενο», κατά την αναφορά των ένοπλων δυνάμεων.

Η «σύγκρουση» στη φυλακή συνεχιζόταν ώρες αφότου ξέσπασε, είπε από τη δική της πλευρά η Καρολίνα Χιρόν, του Παρατηρητηρίου των Φυλακών της Βενεζουέλας, μη κυβερνητικής οργάνωσης που προασπίζεται τα δικαιώματα των εγκλείστων. Σύμφωνα με την ίδια, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν διότι υφίστανται βίαιη μεταχείριση, «δεν τους έχει επιτραπεί καμία επίσκεψη και δεν έχουν ούτε ψωμί ούτε νερό».

Σύμφωνα με τη Χιρόν, στη φυλακή αυτή συνωστίζονται 2.500 κρατούμενοι ενώ η ονομαστική της χωρητικότητα είναι 750 θέσεις.

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που εξαπλώνεται και στη Βενεζουέλα, οι επισκέψεις μελών των οικογενειών και άλλων οικείων των φυλακισμένων έχουν διακοπεί. Ωστόσο, πολλοί κρατούμενοι παίρνουν τρόφιμα και φάρμακα από τα πρόσωπα που τους επισκέπτονται.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Φυλακών της Βενεζουέλας, κάπου 97 φυλακισμένοι πέθαναν πίσω από τα σίδερα στη χώρα την περασμένη χρονιά, το 70% από ασθένειες όπως είναι η φυματίωση, ελλείψει φαρμάκων και περίθαλψης.

Άλλη οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, ονόματι Una Ventana a la libertad («Ένα παράθυρο στην ελευθερία»), κάνει λόγο για 192 θανάτους σε κελιά αστυνομικών τμημάτων, ελλείψει θέσεων στις φυλακές.

Οι αρχές της Βενεζουέλας διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό στις φυλακές της χώρας της Λατινικής Αμερικής, που γνωρίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By