Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

Βενιζέλος: Αποφυγή των πρόσθετων εντάσεων στην διεθνή πολιτική

Στην συνάντηση του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ ο κ. Βενιζέλος στάθηκε στην ανάγκη αναγνώρισης των δικαιωμάτων της Κύπρου

stainmayer-venizelos

Την σημασία αποφυγής πρόσθετων εντάσεων στην διεθνή πολιτική σκηνή επισήμανε κατά την συνάντηση του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή την εποχή υπάρχει μια πρόσθετη ένταση «σε σχέση με την Κύπρο, σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με το σεβασμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

«Με τις τελευταίες επαφές που είχαμε με την τουρκική κυβέρνηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με τη δική μου επίσκεψη στην Άγκυρα αλλά και με τη διοργάνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Κυβερνητικής Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα πριν λίγες μέρες, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, κάναμε βήματα, αλλά χρειάζονται και άλλες πολλές προσπάθειες, πάνω στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στις μεγάλες ανοιχτές κρίσεις της εποχής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για ταύτιση των θέσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας και συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και σημείωσε ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τέτοιο πληθωρισμό κρίσεων και στην ανατολική και τη νότια γειτονιά της ΕΕ.

«Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή, είναι πάρα πολύ κοντά στις μη ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Έχουμε ελληνικές Κοινότητες, Ελληνικά Ορθόδοξα Πατριαρχεία, έχουμε χριστιανικούς πληθυσμούς που συνδέονται με την Ελλάδα. Για μας, αυτό που συμβαίνει σε όλο το φάσμα από τη Γάζα μέχρι την Τρίπολη είναι εξαιρετικά σημαντικό, με κορυφαίο ζήτημα τον πόλεμο κατά του ISIS. Και οι δύο χώρες μας ως μέλη του ΝΑΤΟ είναι μέλη του συνασπισμού κατά του ISIS και αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες κατά του φαινομένου των ξένων μαχητών», πρόσθεσε.

Την ίδια αντίληψη διατηρούν Ελλάδα και Γερμανία και σε ότι αφορά την κρίση στην Ουκρανία και τις σχέσεις Ευρώπης και Ρωσίας. «Έχουμε την ίδια αντίληψη, την ίδια νοοτροπία και είναι για μας πολύ σημαντικό να αναλαμβάνουμε κοινές πρωτοβουλίες οι οποίες θα επιτρέψουν μια πολιτικοδιπλωματική προσέγγιση και την αποφυγή της κλιμάκωσης», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε την ανάγκη «κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο κρίσιμης περιόδου, κρίσιμης οικονομικά και διεθνοπολιτικά, να αποφεύγονται πρόσθετες εντάσεις».

By