Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος: H Ελλάδα ασφαλής και φερέγγυος γείτονας της Τουρκίας

«Η συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν διεξήχθη σε ένα πολύ θετικό κλίμα»

venizelos-maximou

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Νομίζω ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις«, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας πως «κλειδί» είναι η διακοπή της προσβολής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ.

Ο κύριος Βενιζέλος υπογράμμισε το καλό κλίμα της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εύρεση λύσεων στα «ακανθώδη» ζητήματά που απασχολούν τις δύο πλευρές.

«Η συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν διεξήχθη σε ένα πολύ θετικό κλίμα, στη συνέχεια των πολύ ουσιαστικών συζητήσεων που είχαμε με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Cavusoglu, στην Άγκυρα. Βεβαίως, το κλειδί είναι το Κυπριακό και ειδικότερα η διακοπή της προσβολής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Νομίζω ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, οι οποίες είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο και οι οποίες σέβονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υπόστασή της και επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό θα δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα και για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, αλλά θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά και για την ευρύτερη περιοχή, η οποία αυτή τη στιγμή εμφανίζει ένα πρωτοφανή πληθωρισμό κρίσεων, από τη Γάζα μέχρι τη Λιβυή. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, την Τουρκία, για την Κυπριακή Δημοκρατία, για τις δύο κοινότητες της Κύπρου και για την ευρύτερη περιοχή να προχωρήσουμε στο πλαίσιο αυτό, το οποίο είναι πάρα πολύ απλό και πάρα πολύ λειτουργικό«.

Ερωτώμενος για το αν η τουρκική ηγεσία επέδειξε πρόθεση επίλυσης των ζητημάτων ο υπουργός υποστήριξε ότι «πρόεδρος είναι ένας πολιτικός ηγέτης με μεγάλη εμπειρία και μεγάλη διάρκεια, όπως απεδείχθη. Κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική ζωή τόσα χρόνια. Αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι ο ασφαλής και φερέγγυος γείτονας της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει κρίση σε όλη τη συνοριακή γραμμή της. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει σταθερότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να υπάρχει ένα πεδίο κοινών πρωτοβουλιών. Φυσικά χρειαζόμαστε έναν κανόνα αναφοράς και ο κανόνας αναφοράς δεν μπορεί να είναι άλλος από το διεθνές δίκαιο και για τα συγκεκριμένα θέματα, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Συζητήσαμε στο πλαίσιο που μπορεί να συζητήσει η Ελλάδα με την Τουρκία. Γιατί εμείς πρέπει να σεβόμαστε και σεβόμαστε απολύτως την υπόσταση και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ρόλο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ρόλο των δύο Κοινοτήτων. Άρα συζητήσαμε στο επίπεδο που μπορούμε να συζητήσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε πως το Ανώτατο Συμβούλιο Κυβερνητικής Συνεργασίας των δύο χωρών, θα δώσει λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζονται, πάντα με έμφαση στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

«Πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Κυβερνητικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε σημαντικά βήματα στους τομείς της οικονομίας και των κοινωνικών θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες. Αλλά δεν παύει να υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας θεμάτων. Όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφορά νομική, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά υπάρχει μια ατζέντα με πολύ σημαντικά θέματα ανοικτά, τα οποία συζητιούνται επί δεκαετίες. Χρειάζεται πρόοδος σε αυτά και εμείς είμαστε διατεθειμένοι, πάντα με άξονα την προστασία των εθνικών συμφερόντων και το Διεθνές Δίκαιο να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο κύριος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην ομογένεια της πόλης τονίζοντας πως «είναι για μας μία από τις θεμελιώδεις προτεραιότητές μας. Γιατί εδώ λειτουργεί η ομογένεια ως ένας θεματοφύλακας. Θεματοφύλακας μιας τεράστιας ιστορίας. Μιας μεγάλης παράδοσης. Η παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία κοινότητα που υπάρχει και βλέπει τους αριθμούς της να φθίνουν. Εδώ πρόκειται για μνήμες, οι οποίες δεν μπορούν να υπολογιστούν με βάση αριθμητικά δεδομένα«.

«Τέθηκαν όλα αυτά τα θέματα που αφορούν και τις περιουσίες, που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων. Δεν τα θέτουμε στη βάση της αμοιβαιότητας. Κάθε κράτος έχει την συνταγματική υποχρέωση και την υποχρέωση, με βάση το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ή ειδικότερες συμβάσεις, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάννης, να σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή είναι η δική μας θέση, την οποία έχουμε πει και δημόσια και κατ΄ιδίαν«, κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

By