Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Βενιζέλος: Είναι δημοκρατικά αδιανόητο να μην έρθει η συμφωνία στη Βουλή

«Η χώρα έχει υποστεί βλάβη τις τελευταίες εβδομάδες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

venizelos-ko-pasok

«Το μνημόνιο παρατείνεται με ασάφειες, αβεβαιότητα και ανασφάλειες, είναι απολύτως το ίδιο πρόγραμμα και φοβάμαι ότι μπορεί να είναι χειρότερο, γιατί επιδεινώνεται η κατάσταση της οικονομίας» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη της επιδείνωσης της κατάστασης, αναφέροντας πως όταν στέλνεις ένα μήνυμα χαλάρωσης σε σχέση με τα δημοσιονομικά έσοδα, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, όταν υπόσχεσαι στους πάντες τα πάντα και κανείς δεν έχει λόγο να είναι συνεπής, έχουμε επιδείνωση με γεωμετρική πρόοδο των δημοσιονομικών της χώρας. Εξέφρασε τον φόβο του ότι θα πάμε σε μνημόνιο 3 και εκτίμησε ότι όταν ζητάς για τρίτη φορά δάνειο η αντιμετώπιση θα είναι σκληρή και λιγότερο φιλική προς την ανάπτυξη. Είπε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να συνεχίσει από το σημείο που βρισκόταν η προηγούμενη κυβέρνηση, ακολουθώντας το σχέδιο της.

Άφησε ευθείες αιχμές προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αναφέροντας ότι ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, που έχει ανάγκη από πολύ συγκεκριμένα πρακτικά επιτεύγματα για να βγει από την κρίση και το μνημόνιο δεν είναι ένας σόουμαν που κάνει μια καριέρα στα εσωτερικά και διεθνή ΜΜΕ, αλλά ένας δημόσιος λειτουργός που στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι έχει σημασία να δούμε εάν η προσωπική συμβολή του καθενός σε μια διεθνή διαπραγμάτευση λειτουργεί θετικά ή αρνητικά, για να υποστηρίξει πάντως: «Ήδη έχουμε δείγματα νομίζω, η χώρα έχει υποστεί βλάβη τις τελευταίες εβδομάδες, η διαχείριση της διαπραγμάτευσης έγινε με τελείως εσφαλμένο τρόπο».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η συμφωνία για την παράταση πρέπει να έρθει στη Βουλή, ότι «είναι δημοκρατικά αδιανόητο αυτό που συμβαίνει» και πως το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει την παράταση της δανειακής σύμβασης και του προγράμματος «γιατί εδώ που έφτασε η χώρα, πρέπει να επιβιώσουμε».

Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει «εντυπωσιακή τούμπα», ενώ, συνεχίζοντας την κριτική προς την κυβέρνηση, ανέφερε ότι αυτές τις εβδομάδες έχει ακουστεί το «απόλυτο μπαλαμούτι» και ότι έστειλε ένα μνημόνιο που το υπαγόρευσε η τρόικα, κάνοντας λόγο για «e-mail Βαρουφάκη-Κοστέλο». Είπε ακόμα ότι «τα λεφτά θα τα βρούμε μόνο από μια ταχύρυθμη προώθηση των μέτρων που είναι αναγκαία για να πείσουν τους εταίρους» και τα οποία, όπως είπε, «πρέπει να είναι τα ηπιότερα δυνατά», προσθέτοντας πως «αν δεν είχαμε δαπανήσει χρόνο σε αναζήτηση λέξεων και προσχημάτων, θα τα είχαμε βρει αυτά».

Ακόμα, ανέφερε ότι για να υπάρξει δρόμος επιστροφής πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με όρους αλήθειας και όχι όρους ψευδαισθήσεων, εκτιμώντας ότι «θα καταλάβουν όλοι σε λίγες μέρες ότι η κυβέρνηση έχει στρατηγικό κενό, ότι είμαστε στον αέρα και πρέπει να πούμε την αλήθεια για να κατέβουμε στην επιφάνεια».

Αναφορικά με τον χώρο της κεντροαριστεράς, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η μεγάλη πρωτοβουλία που παίρνει είναι η απόφαση του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να διοργανωθεί ένα μεγάλο πολιτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ανοικτό σε όλους, όπου θα γίνει συζήτηση για την προοπτική του χώρου της ελληνικής και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, χωρίς αυτό να εξαρτάται από την ύπαρξη κανενός προσώπου.

By