Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βενιζέλος και Βαρουφάκης στον ίδιο… «κουρέα»!

Οι υπουργοί αλλάζουν, η Lazard μένει…

pigas

Τι κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σηκώσει γη και ουρανό, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε χρησιμοποιήσει τον οίκο Lazard για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Τι κι αν είχαν αμφισβητηθεί οι μέθοδοι, το κόστος και το αποτέλεσμα. Πάλι η Lazard ανέλαβε σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη!

Ιδού η επίσημη ανακοίνωση:

«Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοινώνει την ανάθεση στην εταιρία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD του ρόλου του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης»!

Δηλαδή κάνει το ίδιο για το οποίο κατηγορούσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο!

Λίγα λόγια όμως για τη Lazard και τον Ματιέ Πιγκάς, τον λεγόμενο τραπεζίτη της αριστεράς.
Όπως είχε δημοσιεύσει tovima.gr, μιλώντας σε συμπόσιο που συνδιοργάνωσαν το Megaron Plus και η Eurobank στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο «Ευρώπη, Ευρωζώνη και Ελλάδα από την κρίση στην ανάπτυξη», ο Ματιέ Πιγκάς, αντιπρόεδρος της Lazard και Γάλλος τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως είναι λάθος να αντιμετωπίζεις την ύφεση με ύφεση και ότι για να σταθεροποιηθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα απαιτείται διαγραφή μέρους των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ.

Ξεκαθάρισε πως Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκονται σε κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση κυρίως διότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν κακές επιλογές.

Συνέκρινε δε την τρέχουσα περίοδο με εκείνη του 1930 τονίζοντας πως σήμερα όπως και τότε η δημοσιονομική λιτότητα οδηγεί σε τέλμα και εμμέσως (χωρίς να το αναφέρει) παρομοίασε την καγκελάριο Μέρκελ με τον Πάουλ φον Χίντενμπουργκ -τον δεύτερο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης- ο οποίος με την επιμονή του στη δημοσιονομική πειθαρχεία και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς άνοιξε τον δρόμο στον Αδόλφο Χίτλερ.

Ο Πιγκάς (που είναι γνωστός και ως τραπεζίτης της Αριστεράς ) και επί σειρά ετών σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε πως το ευρωπαϊκό μοντέλο «έχει χαλάσει», καθώς η δημογραφική πίεση και η μείωση του πληθυσμού της ΕΕ σε συνδυασμό με την υποχώρηση της παραγωγής οδηγούν στη σταδιακή αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

By