Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Βενιζέλος: Να φύγει το «Μπαρμπαρός» από την περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ

Ο Ευ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η παρουσία του αποτελεί βάναυση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας

sunantisi-benizelou-tsabousoglou2

Τα βήματα της αποκλιμάκωσης που πρέπει να γίνουν ως προς το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα πλαίσια της συνάντησης που πραγματοποίησαν στο περιθώριο της Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα της απομάκρυνσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του αποτελεί βάναυση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου πρότεινε από κοινού επίσκεψη στον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ όπου νοσηλεύεται, στη Λευκωσία, πρόταση που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα».

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, μια εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στην Αθήνα, και η παρουσία του κ. Τσαβούτογλου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη δείχνει τη διάθεση που υπάρχει από την πλευρά της Άγκυρας. Οι δύο υπουργοί σχολίασαν και τη θετική ανταπόκριση που βρήκε η ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αθήνα στα δημοσιεύματα του Τύπου στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Τσαβούσογλου για το ταξίδι του στη Γερμανία και τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε. Με τον Τούρκο ομόλογο του συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις και το πρόβλημα των τζιχαντιστών.

Οι εργασίες της Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΣΕΠ ολοκληρώνονται το μεσημέρι. Ο κ. Τσαβούσογλου έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί το Γεντί Κουλέ, για να δει την πόλη της Θεσσαλονίκης από ψηλά. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

By