Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Βενιζέλος: Νέα διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή περίοδο

Στο δρόμο της χώρας μετά το τέλος του Μνημονίου επικεντρώθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης η δεξαμενή σκέψης e-kyklos με θέμα «Στον απόηχο της ΔΕΘ – Η πορεία της χώρας μέχρι τις εκλογές», παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Παναγιώτη Πικραμμένου, της Φώφης Γεννηματά και σχεδόν όλων των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κορυφαίων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού.

Συνοψίζοντας τη συζήτηση, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του e-kyklos Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι και μετά την λήξη του 3ου μνημονίου το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι βαθειά πολιτικό. «Τα τεχνικά ζητήματα της δημοσιονομικής πορείας της χώρας αντιμετωπίζονται με πολιτική βούληση. Το πρόβλημα όμως αφορά την νοοτροπία της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος», είπε.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, επιβάλλεται η επαναδιαπραγμάτευση όσων συμφωνήθηκαν από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές για τη μεταμνημονική περίοδο κι αυτό θα πρέπει να είναι η αποστολή μιας άλλης κυβέρνησης μετεκλογικά, με διαφορετική αντίληψη.

«Χρειάζεται χρόνος. Πρώτα θα πρέπει να δείξουμε στους δανειστές και στις αγορές ότι υπάρχει άλλη αντίληψη για τη λειτουργία της χώρας, πρώτα θα τους πείσουμε για τη πορεία της και θα ακολουθήσει η δημοσιονομική αλλαγή», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Τις δυσκολίες, τα εμπόδια, καθώς και τις ευκαιρίες της επόμενης διετίας περιέγραψαν οι υπόλοιποι ομιλητές, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν θετικά σημεία.

Ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος, ανέδειξε την ανάγκη να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, γιατί όπως ανέφερε «θα είναι σκοτεινός ο ορίζοντας». Γι” αυτό πρότεινε την θέσπιση νέου ασφαλιστικού συστήματος από την κυβέρνηση που θα σχηματισθεί μετά τις εκλογές και θα περιλαμβάνει δύο υποχρεωτικούς πυλώνες, κύριας και επικουρικής ασφάλισης, κι έναν προαιρετικό.

Ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, επεσήμανε ότι μπορεί να βελτιώνεται η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά δεν έχει ακόμη επανέλθει η οικονομία στο τέλος του 2014. «Τώρα είναι πιο δύσκολο γιατί έχουν απογοητευτεί περισσότερο οι πολίτες» είπε, ενώ για το θέμα των συντάξεων τόνισε ότι δεν χρειάζεται να δοθούν δώρα χωρίς αντίστοιχη περικοπή δαπανών.

Ο διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, τόνισε ότι η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 4%, όπως έχει συμφωνηθεί, δεν είναι εφικτή. «Εφικτό θα ήταν 2% σταθερά για 10 χρόνια, και τότε θα είχαμε μια άλλη οικονομία» σημείωσε.

Οι οικονομολόγοι Γ. Στρατόπουλος και Γ. Προκοπάκης, υπογράμμισαν ότι το μαξιλάρι ύψους 24 δισ. που έχει διαμορφωθεί, δεν θα πρέπει χρησιμοποιηθεί, γιατί αυτό θα ήταν κακό σήμα στις αγορές – ενώ απαιτούνται ταχείες πρωτοβουλίες για να κερδίσει ξανά η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By