Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε εκλογές και να ηττηθεί

Κατηγορηματικά αντίθετος με οποιοδήποτε ενδεχόμενο πολιτικής σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για τον λαϊκισμό και τον λατινοαμερικάνικο ποπουλισμό.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ως ομιλητές ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Ανδρέας Πανταζόπουλος, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιάσων Πιπίνης, ο εκδότης και συγγραφέας Πέτρος Παπασαραντόπουλος και ο ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε εκλογές και να ηττηθεί»

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση του κοινού για το ενδεχόμενο προσέγγισης ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, είπε:

«Διαφωνώ απολύτως. Θεωρώ ότι το επείγον ζήτημα για τη χώρα είναι να οδηγηθεί σε εκλογές και να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα να αποκτήσει μια άλλη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση η οποία θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας όλων των πραγματικά ευρωπαϊκών και των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων.

Έχω πει ότι ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει, όπως τον είχαμε καλέσει να μετάσχει και το 2012. Δεν μπορεί όμως αρνούμενος να καθοδηγήσει ή να παρεμποδίσει τις εξελίξεις. Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση που να έχει στρατηγική».

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για το θέμα της αξιολόγησης, λέγοντας πως ο κ. Αλέξης Τσίπρας κάνει ένα ακόμη λάθος να πιστεύει πως θα ωφεληθεί περιμένοντας να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη. «Δεν έχει καμία σημασία η διάκριση του σεναρίου Α, κλείσιμο αξιολόγησης και του σεναρίου Β, παράταση της αξιολόγησης για να περιμένουμε όλες τις εκλογές, μέχρι την αλλαγή στην Καγκελαρία της Γερμανίας για να διαμορφώσουμε τους νέους συσχετισμούς και στο ενδιάμεσο θα βολέψουμε τις δόσεις χρησιμοποιώντας τα λεφτά του κοινού Ταμείου Προσώπων Δημοσίου Δικαίου της Τράπεζας της Ελλάδος».

Συνάντηση της Κεντροαριστεράς

Στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για τον λαϊκισμό και τον λατινοαμερικάνικο ποπουλισμό παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Αυγερινός, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρώην υπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

«Δεν εμπιστεύομαι στη Ν.Δ. την δικαίωση της προσπάθειας μας»

Αναφερόμενος στην προοπτική μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της Ν.Δ. ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε:

«Το ζήτημα δεν είναι να δημιουργούμε εμείς αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της χώρας, η οποία αβεβαιότητα κατ’ αποτέλεσμα ενισχύει τη Ν.Δ. Εγώ αρνούμαι να συμπράξω με μια πολιτική που ενισχύει τη Ν.Δ. και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι έχει ιστορική βάση και προοπτική μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., διαγραφομένης της ευθύνης για την περίοδο μέχρι το 2009. Δεν εμπιστεύομαι σε κανέναν την δικαίωση της προσπάθειας μας για την σωτηρία της χώρας. Δεν εμπιστεύομαι σε άλλους, προκειμένου να μείνουμε εμείς ελεύθεροι βαρών στην αντιπολίτευση, να αποκτήσουμε σχέσεις με έναν ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα μπει ξαφνικά στην κεντροαριστερά και θα φτιάξει ξανά τη νέα ελληνική σοσιαλδημοκρατία. Δεν το δέχομαι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβλαψε τη χώρα και όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έβλαψε τη χώρα όχι μόνο κατά την διετή διακυβέρνηση του, αλλά και κατά το διάστημα που βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

«Η ζημιά που έγινε μέχρι το 2015 από μια λαϊκιστική αντιπολίτευση που στην πραγματικότητα ενοχοποιούσε μια υπεύθυνη κυβερνητική πλειοψηφία είναι εξίσου μεγάλη από μια εθνικολαϊκιστική κυβέρνηση τα χρόνια από το 2015 έως σήμερα. Παραλείπουμε την ευθύνη της αντιπολιτευτικής περιόδου, η οποία είναι εξίσου μεγάλη, αν όχι και μεγαλύτερη, γιατί αλλοίωσε τα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις και μας οδήγησε στο να καταβάλλουμε τεράστιο κόστος χρόνου».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε για τις πολιτικές διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Στην Ευρώπη, στο ευρωπαϊκό θεσμικό οικοδόμημα, η Δημοκρατία λειτουργεί εξ’ ορισμού μυωπικά και ως εκ τούτου επικίνδυνα. Γιατί επιμερίζεται σε εθνικό και συγκυριακό επίπεδο, υποτάσσεται στους τυχαίους εκλογικούς κύκλους, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Ακριβώς επειδή λειτουργεί μυωπικά και ριψοκίνδυνα είναι άκρως επιρρεπής σε εθνικιστικές και δημαγωγικές επιλογές γιατί δεν έχει ικανότητα να αντιδράσει».

Οι σχέσεις του Μαδούρο με ΣΥΡΙΖΑ και PODEMOS

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Το Πείραμα της Λατινικής Αμερικής», Ιάσων Πιπίνης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εμπειρία της «μπολιβαριανής επανάστασης» στη Βενεζουέλα και στην ιδεολογική της συγγένεια με κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως οι PODEMOS και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το καθεστώς της Βενεζουέλας έκανε μια συντονισμένη επιχείρηση εξαγωγής του πολιτικού του μοντέλου στην Ευρώπη. Βασικό συστατικό του ποπουλισμού είναι η δημιουργία ενός εξωτερικού εχθρού, που φταίει για όλα τα δεινά της χώρας, οι επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου, ο διχασμός της κοινωνίας και η διανομή επιδομάτων σίτισης στους φτωχούς. Ο ποπουλισμός αγαπάει πολύ τους φτωχούς, τους αγαπάει τόσο πολύ που θέλει να τους πολαπλασιάσει. Επιπλέον όμως, ο ποπουλισμός έχει μεγάλο κόστος στους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι ποπουλιστές δεν πιστεύουν στους δημοκρατικούς θεσμούς, τους χρησιμοποιούν όμως για να κατακτήσουν την εξουσία και να παραμείνουν σε αυτή. Αυτό μας δείχνει η εμπειρία της Βενεζουέλας».

Ο κ. Πιπίνης αναφέρθηκε επίσης στους πολιτικούς κρατούμενους που έχει στις φυλακές η κυβέρνηση του Μαδούρο, ανάμεσα στους οποίους τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες. «Μου έλεγε η σύζυγος του Λόπες, η Λίλιαν Τιντόρι, σε μια συνέντευξη που μου έδωσε πρόσφατα στο Καράκας, ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως είναι δυνατόν να υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί που στηρίζουν το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Μου είπε πως αν κάποιος θέλει να μάθει ποια είναι η αλήθεια, μπορεί να ταξιδέψει στη Βενεζουέλα και να δει μέσα σε μια, δυο ημέρες την πραγματικότητα και να βγάλει τα συμπεράσματα του. Αυτή τη στιγμή η μοναδική ευρωπαϊκή κυβέρνηση που εξακολουθεί να στηρίζει το καθεστώς του Μαδούρο, είναι η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα», κατέληξε ο Ιάσων Πιπίνης.

«Ο λαϊκισμός νομιμοποιεί τη γελοιότητα»

Ο καθηγητής Ανδρέας Πανταζόπουλος στην ομιλία του τόνισε πως ο λαϊκισμός ουσιαστικά αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. «Φαίνεται ότι μια συγκεκριμένη ηθικοπολιτική εναντίωση στο σύστημα παρέχει για ένα ορισμένο τμήμα της κοινωνίας μας άσυλο σε πρακτικές που καταδικάζονται όταν αυτές αφορούν τους λεγόμενους συστημικούς παίκτες. Με άλλα λόγια ο αντισυστημικός βολονταρισμός σώζει».

Ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος αναφέρθηκε στην ιδεολογία του λαϊκισμού, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εχθρούς και πως είναι θεμελιωδώς αντιφιλελεύθερος. «Ο λαϊκισμός είναι μια αβαθής ιδεολογία που θεωρεί την κοινωνία ως την ουσία διαχωρισμένη σε δυο ομοιογενείς και ανταγωνιστικές ομάδες: Τον αγνό λαό έναντι στις διεφθαρμένες ελίτ. Υποστηρίζει ότι η πολιτική θα πρέπει να αποτελεί έκφραση της γενικής επιθυμίας, της γενικής βούλησης του λαού».

Ο ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου υποστήριξε πως στον λαϊκισμό «συνυπάρχουν τα στοιχεία της νηπιότητας και της βαρβαρότητας. Εκβάλουν δια της συνυπάρξεως στο χώρο του γελοίου που κατ’ επάγγελμα υποτίθεται είναι ο χώρος μου. Η ένταξη της γελοιότητας μέσα στο πολιτικό παίγνιο, το βλέπουμε και στην περίπτωση του Τραμπ, η νομιμοποίηση της γελοιότητας».

iefimerida.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By