Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας έχει αξιακή ταύτιση με τον Καμμένο

Επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων μέχρι την κάλπη διακρίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω να αντέχει μέχρι το φθινόπωρο» είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, για να προβλέψει ότι η κυβέρνηση θα υποστεί στρατηγική ήττα, καθώς δεν θα μπορεί να παρεμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προέβλεψε πως «δεν θα επαναπατριστεί κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ έχουν κρατήσει την χώρα όρθια». Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ωστόσο πως επιθυμεί να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

Για τον Πάνο Καμμένο είπε ότι είναι παράγοντας ασάφειας και υπονομεύει τη σοβαρότητα της πολιτικής. «Δεν θα τον είχα βάλει στους παράγοντες της σοβαρότητας με τίποτα» είπε χαρακτηριστικά. Κατά τον ίδιο τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η κυβέρνηση «έχουν μια νευρικότητα» παρατηρώντας ότι υπάρχει μια «επιτάχυνση» των εξελίξεων και σε αυτή εντάσσεται η «λογική προεκλογικών παροχών». Πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει «αξιακή ταύτιση με τον Καμμένο. Οι κοινές τους αξίες είναι η χυδαιότητα, ο διχαστικός λόγος, η επίθεση κατά προσώπων». Παρόλα αυτά, είπε ο κ. Βενιζέλος, ο Αλέξης Τσίπρας «θα ήθελε στην τελευταία φάση να αποκολληθεί από αυτόν (σ.σ. τον Πάνο Καμμένο) για να εμφανιστεί ως δημοκρατικός».

Επανέλαβε, δε, ότι «ο Πάνος είναι αυτος που έδωσε το στιλό σε Τσιπρά-Κοτζιά να υπογράψουν τη συμφωνία γιατί και δια της υπογραφής δημιουργούνται δεσμεύσεις».

«Θέλω ένα Σύνταγμα με όλα τα κόμματα, αλλά δεν πρέπει να επικρατήσει μονοκομματική αντίληψη» τόνισε. Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας όπως αποτυπώνονται στο Σύνταγμα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το άρθρο 3 περί επικρατούσας θρησκείας δεν συνιστά απόκλιση από την αρχή της ανεξιθρησκείας.

«Το ελληνικό κράτος είναι ήδη θρησκευτικά φιλελεύθερο» είπε, πρόσθεσε όμως ότι το Σύνταγμα πρέπει να ορίζει τις σχέσεις της Πολιτείας όχι μόνο με την Εκκλησία της Ελλάδας αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου ο διεθνής ρόλος πρέπει να αναδεικνύεται.

Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το άρθρο 3 δεν μπορεί να αναθεωρηθεί γιατί δεν θα υπάρξει πλειοψηφία. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να είναι κατοχυρωμένο το μισθολογικό των ιερέων» επισήμανε. Τόνισε ότι η συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν μπορεί να μεταφερθεί στο Σύνταγμα.

«Όποιος λέει ότι θα υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του συμφωνηθέντος, αυτό δεν γίνεται» ξεκαθάρισε.

Ακόμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από την κυβέρνηση να δεχθεί να εντάξει το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια στην πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης.

Για την οικονομία ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ προειδοποίησε πως «η χώρα κινδυνεύει να ξανακυλήσει σε βαθιά χρηματοπιστωτική κρίση», καθώς τα spread παραμένουν απαγορευτικά υψηλά, το τραπεζικό σύστημα δεν έχει σταθεροποιηθεί και το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει μη βιώσιμο.

By