Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Βενιζέλος: Στον «αέρα» το περίφημο erga omnes για τη νέα σύνθετη ονομασία των Σκοπίων

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε στην Ολομέλεια ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει το δικαίωμα στην γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί στο εσωτερικό το συνταγματικό της όνομα εως ότου ολοκληρωθεί και η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στον «αέρα» βρίσκεται το περίφημο erga omnes για τη νέα σύνθετη ονομασία των Σκοπίων, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε στην Ολομέλεια ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει το δικαίωμα στην γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί στο εσωτερικό το συνταγματικό της όνομα εως ότου ολοκληρωθεί και η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι από την στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε πρέπει να εφαρμοστεί και τα όποια επιχειρήματα χρησιμοποιηθούν οφείλουν να μην εκθέτουν την χώρα.

«Στην Συμφωνία προβλέπεται ότι εμείς θα γνωστοποιήσουμε στον πρόεδρο της ΕΕ ότι υποστηρίζουμε την έναρξη ένταξης της Β Μακεδονίας με όρους που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιτάσσεται στην πρόοδο των ευρωπαϊκών διαδικασιών ένταξης. Η δική μας αντίρρηση θα προκαλεί καθυστέρηση στην υιοθέτηση του ονόματος από τους γείτονες. Η πίεσή μας πρέπει να είναι εστιασμένη σε ζητήματα που υπερβαίνουν το όνομα. Αφού έγινε η διαπραγμάτευση όπως έγινε και χρησιμοποιήθηκε η Συμφωνία ως μοχλός πρόσκαιρων εντυπώσεων και μικροκομματικών κερδών πρέπει πλέον να μελετήσουμε με μεγάλη προσοχή τις διατυπώσεις και το διεθνές πλαίσιο. Πρέπει – αφού μεσολαβήσουν οι εκλογές και αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση, σοβαρότητα και δημοκρατική συγκρότηση – με αίσθημα εθνικής συναίνεσης να συγκροτήσουμε εθνική στρατηγική για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, τμήμα των οποίων είναι η περιφερειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Προφανώς μέριμνά μου είναι το μακροπρόθεσμο συμφέρον του έθνους. Είμαι βέβαιος ότι το κόμμα μου, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα εφαρμόσουν την συμφωνία και θα αναπτύσσουν επιχειρηματολογία που οδηγούν σε διεθνοπολιτικά αποτελέσματα χωρίς να εκθέτουν την χώρα με επιχειρηματολογία ότι η Συμφωνία ψηφίστηκε από μια άλλη κυβέρνηση και άλλη πλειοψηφία».

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «υπάρχει κατοχύρωση του erga omnes καθώς όλα τα νέα έγγραφα που θα τεθούν μετά την ισχύ της Συμφωνίας θα έχουν την νέα Συνταγματική ονομασία. Η παλιά ονομασία αφορά τα υφιστάμενα έγγραφα που ειτε χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό» και πρόσθεσε ότι «όσα είπε ο κ. Βενιζέλος είναι σωστά και απαντούν στα επιχειρήματα της ΝΔ. Από την στιγμή που έχει κυρωθεί η συμφωνία δεν είναι σωστό να την υπονομεύουμε».

Επίσης, με παρέμβασή του ο κ. Γιώργος Κουμπουτσάκος σημείωσε ότι «όταν σας θέσαμε το ζήτημα για το αν η Συμφωνία προβλέπει για εμάς δικαίωμα βέτο στην ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων – σε περίπτωση που παραβιαστούν όροι της συμφωνίας – δεν μας απαντήσατε. Απαντησε πρόσφατα ο ευρωπαίος επίτροπος Χαν επιβεβαιώνοντας ότι δεν χάνεται το θεμελιώδες δικαίωμα άσκησης βέτο για ουσιώδη διαφωνία. Μας δικαίωσε για να ξεκαθαριστεί πως η Ελλάδα παρά την ασάφεια της Συμφωνίας διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

By