Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Βερολίνο: Η αστυνομία προσφεύγει στο ανώτατο δικαστήριο για να απαγορευθούν διαδηλώσεις κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό

Το κρατίδιο του Βερολίνου δεν θέλει να αποδεχθεί την έγκριση από το (πρωτοβάθμιο) Διοικητικό δικαστήριο, της αρχικά απαγορευμένης από την αστυνομία διαδήλωσης που είχε προγραμματιστεί για αύριο, Σάββατο, από τους πολέμιους των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου, η αστυνομική αρχή προσέφυγε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (OVG) του Βερολίνου. Εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Reuters ότι ήδη κατατέθηκε η σχετική προσφυγή κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου και αναμένεται η απόφαση.

Νωρίς το απόγευμα, το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου ανέτρεψε τη γενική απαγόρευση διαδηλώσεων και επιτρέπει την αυριανή διαδήλωση υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι διοργανωτές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και θα κάνουν τις κατάλληλες ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα. Μια γενική απαγόρευση δεν δικαιολογείται, αποφάσισε το Διοικητικό Δικαστήριο.

Κατά της απόφασης αυτής προσφεύγουν τώρα στο (δευτεροβάθμιο) Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (OVG) οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου.

Εάν το OVG επιτρέψει και αυτό τη συγκέντρωση υπό αυστηρούς όρους, οι διοργανωτές θα μπορούσαν ακόμα να προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν σκοπεύουν να το πράξουν.

Το κρατίδιο του Βερολίνου, από την άλλη πλευρά, δεν θα μπορούσε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, καθώς ως κρατικός φορέας δεν μπορεί να επικαλεστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα. Σε περίπτωση που και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάσει το θέμα της διαδήλωσης του Βερολίνου, δεν αναμένεται απόφαση μέχρι το Σάββατο το πρωί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By