Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Βερολίνο προς Ελλάδα: «Θα σας βοηθήσουμε οικονομικά αν κρατήσετε πρόσφυγες»

Προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης είναι η παραμονή στην Ελλάδα περισσότερων προσφύγων

merkel - tsipras

 

Το ζήτημα της δημοσιονομικής χαλάρωσης σε σχέση με την προσφυγική κρίση επανέρχεται στο προσκήνιο παρά το γεγονός ότι τα μέχρι στιγμής δείγματα από τους εταίρους δεν είναι θετικά, όπως άλλωστε αναγνώρισε εμμέσως πλην σαφώς και ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Το οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche επανέρχεται στην έντυπη έκδοσή του υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να μειώσει τις οικονομικές του απαιτήσεις από την Ελλάδα στην περίπτωση που η Αθήνα δεχθεί να παραμείνουν στη χώρα περισσότεροι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, τις οποίες επικαλείται το περιοδικό, το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεσμευτεί να κρατήσει περισσότερους πρόσφυγες. «Η πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι πλέον να παραμείνουν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες», επεσήμαναν οι πηγές αυτές. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα μπορούσαν άλλες απαιτήσεις, όπως η επιμονή στους όρους του προγράμματος, να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 400.000 πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων μέσω θαλάσσης από την Τουρκία, η πλειονότητα των οποίων επιθυμεί να κατευθυνθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ και κυρίως στη Γερμανία.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο σε τι θα συνίσταται αυτή η χαλάρωση της στάσης του Βερολίνου. Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας που αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στο θέμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω του προσφυγικού είπε πως η συζήτηση παραπέμπεται στο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως για τις χώρες υποδοχής που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού προβλήματος, θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση οικονομική για να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν και να μπορέσουν να δώσουν ανθρωπιστική βοήθεια και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη.

«Αυτή είναι μια θέση που θα συζητηθεί στο μέλλον, την οποία υποστηρίξαμε, και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα της Ελλάδας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ταυτόχρονα στη μεγάλη ανθρωπιστική της υποχρέωση να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες αυτών των ροών που υπερβαίνουν της δυνατότητές της», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By