Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Βετεράνος trader προειδοποιεί: Ακόμα και στα $150 φέτος το πετρέλαιο

Αιτία για το επαπειλούμενο «άλμα» στην τιμή του «μαύρου χρυσού» το σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Νέα άνοδος σήμερα

Η τιμή του μπρεντ μπορεί να ανέβει ακόμα και στα 150 δολ/βαρέλι φέτος, καθώς το εφοδιαστικό σοκ από τον πόλεμο στην Ευρώπη συμπίπτει με την ανθεκτική ζήτηση από ανθρώπους που επιθυμούν να ταξιδέψουν μετά τον κορωνοϊό, αναφέρει ο βετεράνος trader εμπορευμάτων, Νταγκ Κινγκ.

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου κινούνται και πάλι ανοδικά. Αιτία η προοπτική επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία και η μείωση των αποθεμάτων αμερικανικού αργού.

Στις απογευματινές συναλλαγές της Ασίας, το προθεσμιακό συμβόλαιο του μπρεντ που αποτελεί διεθνή δείκτη αναφοράς, ενισχύθηκε 1% στα 116,63 δολ/βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού σημείωσε άνοδο 0,92% στα 110,28 δολ/βαρέλι.

Χθες Τρίτη, οι τιμές υποχώρησαν από τα κέρδη των τελευταίων ημερών, ωστόσο το μπρεντ συνεχίζει να κινείται πάνω από τα 100 δολ/βαρέλι.

Ο κόσμος έχει λίγες επιλογές να αντλήσει περισσότερο αργό και υπάρχουν λίγα σημάδια ότι η κατανάλωση απειλείται, αναφέρει ο Κινγκ, επικεφαλής του Merchant Commodity Fund που διαχειρίζεται 425 εκατ. δολάρια και το πρώτο δίμηνο του έτους είχε απόδοση 28%.

«Η ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα αναμένεται να επιστρέψει, τα ταξίδια αναμένεται να επανέλθουν», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή. «Νομίζω ότι ο κόσμος έχει λεφτά. Αναμένεται να τα ξοδέψουν, άρα δεν βλέπω την καταστροφή της ζήτησης σε αυτές τις τιμές».

Το πετρέλαιο ήταν ήδη «τσιμπημένο» πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η προσφορά προσπαθούσε να συμβαδίσει με την επαναφορά της ζήτησης μετά την πανδημία.

Οι οικονομικές κυρώσεις που ακολούθησαν κατά της Ρωσίας, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού οδήγησαν στο «φλερτ» του μπρεντ με τα 140 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Μαρτίου, αν και τώρα η τιμή του έχει μειωθεί κοντά στα 115 δολάρια.

Οι απώλειες εφοδιασμού λόγω του πολέμου στην Ευρώπη είναι πιθανό να επιβραδύνουν οποιαδήποτε καταστροφή ζήτησης, καθώς ο κόσμος θέλει να αρχίσει να ταξιδεύει περισσότερο μόλις του δοθεί η ευκαιρία, σύμφωνα με τον Κινγκ. Η κατώτερη δυνατή τιμή για το μπρεντ αυτή τη στιγμή είναι περίπου στα 100 δολάρια, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot Index έχει ήδη αυξηθεί κατά 26% φέτος, με τον Κινγκ να «βλέπει» πολύ περισσότερες ευκαιρίες στις πρώτες ύλες, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού εξακολουθούν γενικά να είναι «απόλυτα πιεσμένες».

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο Κινγκ παρέθεσε κάποιες επενδυτικές ευκαιρίες:

-Οι τιμές της αμερικανικής βενζίνης αποτελούν ευκαιρία, καθώς αναμένεται ότι η βιομηχανία θα βρει τελικά τρόπους να προμηθεύσει μεγαλύτερες ποσότητες στην αγορά.
-Η μεταφορά εμπορευμάτων εξακολουθεί να αποτελεί ένα καλό «χαρτί» καθώς συνεχίζονται οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και καθώς οι αποστάσεις που διανύονται από τα πλοία πιθανότατα θα αυξηθούν
-Ο άνθρακας προσελκύει επίσης το ενδιαφέρον του fund που διαχειρίζεται ο Κινγκ, κυρίως μετά την περσινή Διάσκεψη Κορυφής για την κλιματική αλλαγή και τη ρωσική εισβολή, καθώς οι κυβερνήσεις θέλουν να απαλλαγούν από την εξάρτηση από μεγάλα τμήματα του κόσμου που παράγουν αυτούς τους υδρογονάνθρακες, για προφανείς λόγους
-Οι παγκόσμιες αγορές φυτικών ελαίων θα δουν «μεγάλη στενότητα προσφοράς και ζήτησης», καθώς οι αγοραστές σπεύδουν να εξισορροπήσουν τις απώλειες που έχουν στο ουκρανικό ηλιέλαιο, με υποκατάστατα, όπως ελαιοκράμβη, φοινικέλαιο και φασολέλαιο.

By