Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Βέτο από και προς την Ελλάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Παρά την πλήρη αλληλεγγύη σε Αθήνα και Λευκωσία σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συναίνεσε στην υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης που θα καταδίκαζε τη στάση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, νωρίτερα η Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει στο Συμβούλιο προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις, ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών και καλωσόριζε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες μπλόκαραν τη δήλωση, και εξέφρασαν δυσφορία για τον χρόνο έλευσης της συμφωνίας, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για τις οποίες είχε μεσολαβήσει η Γερμανία.

Το ελληνικό προσχέδιο έμοιαζε με αυτό της δήλωσης Ζοζέπ Μπορέλ της 13ης Ιουλίου. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα μπλόκαρε παρόμοια ανακοίνωση για τη Λευκορωσία, ανέφερε η διπλωματική πηγή, όπως μετέδωσε το sigmalive.com.

Το ζήτημα επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αναμένεται να συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο κατάλογος κυρώσεων που έχει ζητήσει η Αθήνα από την ΕΕ βρίσκεται υπό επεξεργασία.

«Ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζεται. Θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα».

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λευκορωσία, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των «27», με τον επικεφαλής της Γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, να δηλώνει μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στους δημοσιογράφους:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει νέες κυρώσεις με στόχο αξιωματούχους της Λευκορωσίας που είναι υπεύθυνοι για τη βίαιη καταστολή στο πρώην Σοβιετικό κράτος».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, που επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, οι στόχοι και το πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, ωστόοσο αναμένεται να καταρτιστεί κατάλογος ονομάτων.

«Η ΕΕ θα κινήσει τώρα μια διαδικασία κυρώσεων εναντίον εκείνων που είναι υπεύθυνοι για τη βία, τις συλλήψεις και την απάτη σε σχέση με τις εκλογές (σ.σ. στη Λευκορωσία)», ανέφερε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ανν Λίντε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By