Εντατικοποιούνται και συστηματοποιούνται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας, εξαιτίας της χαλάρωσης πολιτών και επαγγελματιών, μετά την άρση του lockdown που ισχύει από το προηγούμενο Σάββατο.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέτει σε εφαρμογή Επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων, για την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή συνωστισμού, ώστε να μην επαναληφθούν οι… μετά-lockdown εικόνες των προηγούμενων ημερών.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί παραβατικά φαινόμενα από καταστήματα εστίασης αλλά και συγκεντρώσεις πολιτών σε πλατείες, όπως η Γλυφάδα, το Χαλάνδρι, το Παγκράτι, το Κολωνάκι και η περιοχή του Ψυρρή.
Ακόμη πιο αυστηροί οι έλεγχοι για μπαρ, καφέ και εστιατόρια τα οποία δεν τηρούν το ωράριο λειτουργίας, εξυπηρετούν καθήμενους σε εσωτερικούς χώρους, σερβίρουν όρθιους, ενώ δεν τηρούν αποστάσεις στα τραπέζια, με αποτέλεσμα στον συγχρωτισμό.
Οι καμπάνες κατά των παραβατών θα είναι μεγάλες. Εκτός από πρόστιμα προβλέπονται και λουκέτα.
Επιπλέον τα κλιμάκια της Αστυνομίας θα ελέγχουν αν οι πολίτες φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως και στα καταστήματα εστίασης.
Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν είναι στις προθέσεις της να προχωρήσει σε τοπικά lockdown όπου καταγραφεί έξαρση της πανδημίας, και, όπως έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χτες (17.05.2021), προειδοποιεί ότι η πανδημία είναι ακόμη εδώ και απαιτείται συμμόρφωση και όχι χαλάρωση στα μέτρα προστασίας.
“Ελευθερία σημαίνει ευθύνη”
Ο έλεγχος από την Πολιτεία παίζει «απολύτως κρίσιμο ρόλο» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος στον Real FM. Άλλωστε, συμπλήρωσε, «το είπαμε εξ αρχής, το λέμε συνεχώς, το είπα και εγώ την περασμένη εβδομάδα στην παρουσίαση που έκανα για την άρση των μέτρων. Δεν έχουμε κάνει μετάβαση σε ένα καθεστώς πλήρους ελευθερίας, έχουμε δώσει περισσότερες ελευθερίες, είπαμε ότι με την ελευθερία απαιτείται μεγαλύτερη ευθύνη από όλους, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο».
Επιπλέον, τόνισε, «έχουμε σε ισχύ ένα αυστηρό μηχανισμό και θα τον έχουμε για πολύ καιρό ακόμη, αρκετούς μήνες ακόμη, επιδημιολογικής επιτήρησης» και θα πρέπει να μετράμε τέσσερις δείκτες:
Θετικά κρούσματα
-Θετικότητα, στην επικράτεια και σε περιφερειακό επίπεδο
-Επιβάρυνση συστήματος υγείας
-Δείκτες εμβολιασμού, τόσο στην επικράτεια όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
«Αυτοί οι τέσσερις δείκτες θα δείχνουν πού χρειάζεται να έχουμε έκτακτες παρεμβάσεις, όχι με τα μέτρα του lockdown αλλά παρεμβάσεις που θα καταπνίγουν πιθανές εξάρσεις του ιού», διευκρίνισε.