Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Βιέννη σε Αθήνα: «Οι συναντήσεις διεξάγονται σε καθορισμένο πλαίσιο»

Την αντίδραση της Αθήνας για τη διάσκεψη της Τετάρτης για το προσφυγικό απέρριψε η Βιέννη

tsipras-rutte

Η Βιέννη απέρριψε την έντονη αντίδραση της Αθήνας για τη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με τις χώρες των Βαλκανίων για το προσφυγικό, με το επιχείρημα πως το σχήμα αυτό, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στην πρέσβη της Αυστρίας για τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων την Τετάρτη ερήμην της Αθήνας.

«Οι συναντήσεις αυτές (των χωρών των δυτικών Βαλκανίων) διεξάγονται μέσα σ’ ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ Χάιντς Γκρούντμπεκ.

«Θα γίνει ένας απολογισμός αυτής της συνάντησης κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες» πρόσθεσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Βιέννη προσκάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών της βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι μετανάστες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία) να μετάσχουν την Τετάρτη σε μια σύνοδο συντονισμού για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, πριν από εκείνη των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Τις επικρίσεις του ομόλογου της Τόμας Ντε Μεζιέρ απέκρουσε από την πλευρά της σήμερα Τρίτη η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, αναφέροντας ουσιαστικά ότι «ανοιχτά σύνορα στην Ελλάδα και λιγότεροι πρόσφυγες δεν γίνεται».

Όπως δήλωσε στα αυστριακά ΜΜΕ η κ. Λάιτνερ, «η Γερμανία αποστέλλει διαφορετικά μηνύματα. Από τη μια μεριά δεν μπορεί να διασφαλίσει στην Ελλάδα πολιτική ανοιχτών συνόρων και ταυτόχρονα από την άλλη ζητά από την Αυστρία να σταματήσει αυτούς που θέλουν να πάνε στη Γερμανία.»

Τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα Τρίτη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By