Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020

Βijoux de kant και Μιχάλης Βιρβιδάκης…

Το έργο «Περί Φύσεως» του Χανιώτη δημιουργού από 10 Μαρτίου στη σκηνή του Bios.

1

Μετά τη σύμπραξή τους με τον Άκη Δήμου στην παράσταση «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στη Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν (θα διαρκέσει μέχρι μέσα Μαρτίου), οι Βijoux de kant ενώνουν τώρα τις δυνάμεις τους με έναν ακόμη σπουδαίο δημιουργό.

Με τον Χανιώτη ηθοποιό, θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη, Μιχάλη Βιρβιδάκη για να μεταφέρουν στη σκηνή το έργο του, «Περί Φύσεως». Θα το παρουσιάσουν από 10 Μαρτίου στο Bios, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη και Ηλέκτρας Ελληνικιώτη με τους Θάνο Σαμαρά, Κώστα Κουτσολέλο και Νάνσυ Μπούκλη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η υπόθεση του «Περί Φύσεως» έχεις ως εξής: Aύγουστος. Παραμονή του Σωτήρος. Σε ένα απόμερο λιμανάκι κάποιας ελληνικής παραλίας, τρεις άνθρωποι κάνουν το απογευματινό μπάνιο τους περιμένοντας το φεγγάρι να ανατείλει μέσα απ’ τη θάλασσα. Κι ενώ περιμένουν, συζητούν περί παντός επιστητού, όπως μάλλον θα συνέβαινε πάντα και με όλους όσους έχουν μπει πριν από εκείνους στα νερά αυτά.

2

Ο Σοφοκλής Ποθουλάκης και ο Ευριπίδης Περίανδρος με τη γυναίκα του Ευλαμπία, τρία κεφάλια πάνω απ’ το νερό, τρεις φευγαλέες αντανακλάσεις της ιστορίας στο φως του δειλινού, μιλούν, σχολιάζουν, υπερθεματίζουν, αγανακτούν, εύχονται για όλα όσα απασχολούν τη ζωή τους στον τόπο αυτό. Κι ενώ έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται ένας – ένας ο χορός των πανηγυριστών, το φεγγάρι ολόγιομο ξεπροβάλλει στον ορίζοντα.

Πρόκειται για ένα έργο που όπως αναφέρει ο Σκουρλέτης «δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια θαυμαστή ψευδαίσθηση. Μια αντανάκλαση της ιστορίας πάνω στη σκηνή μιας παραλίας που ίσως κάποτε κολυμπήσαμε». Και συνεχίζει: «Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι είδε τον Σοφοκλή, τον Ευριπίδη και την Ευλαμπία να συζητούν στη θάλασσα. Κανείς δεν παίρνει όρκο ότι υπήρξε αυτή η θάλασσα ή εκείνο το φως του δειλινού».

Ο Βιρβιδάκης μας εξηγεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συγγραφής του έργου του, είχε στο μυαλό του τον Λευτέρη Βογιατζή και τη στιγμή που θα του το παρέδιδε να το διαβάσει. Αρχές Ιουλίου του 2011 ανέβηκε στην Αθήνα και άρχισε με εκείνον τις συζητήσεις και τις αναγνώσεις πάνω στο έργο.

4

Οι αναγνώσεις τους κράτησαν ως τις αρχές Αυγούστου, όποτε και συμφωνήσαν ότι το έργο θα άρχιζε να δουλεύεται με τους ηθοποιούς από τα Χριστούγεννα για να ανέβει στο θέατρό του την άνοιξη του 2012. Όμως, η υγεία του Βογιατζή από τον Αύγουστο εκείνο κι έπειτα, επιδεινώθηκε. Σε κάθε περίπτωση, το «Περί Φύσεως», όπως ο ίδιος ο συγγραφέας δηλώνει στο επίμετρο της έκδοσης, «μεταφέρει τη μαγική αύρα του Λευτέρη πίσω από τις λέξεις κι αυτό είναι κάτι που με συγκινεί και θα του το χρωστάω για πάντα».

Από τους συγγραφείς που ο λόγος στα έργα του αναπηδά στις λευκές σελίδες, περισσότερο ως ποίηση παρά ως πεζός λόγος, ο Μιχάλης Βιρβιδάκης «γράφει για να βρει τι θέλει να πει» και ποτέ το αντίθετο.

Όμως, τι κάνει έναν άνθρωπο να στριφογυρίζει γύρω από ένα άσπρο χαρτί, προσπαθώντας να δώσει μια μορφή σε ένα πλάσμα που κι ο ίδιος καλά – καλά δεν ξέρει το λόγο της ύπαρξής του;

«Δεν ξέρω. Ειλικρινά. Υποθετικά μιλώντας μπορώ να συμπεράνω πως κάπου πολύ βαθιά μέσα μας, οι μαλακοί ιστοί της καρδιάς μας, σπαργανωμένοι σφιχτά από το μαύρο σκοτάδι της ύπαρξής μας, εκκρίνουν καθημερινά και σε ομόκεντρα στρώματα, γύρω από ένα σκουπιδάκι που κανείς δεν ξέρει πώς βρέθηκε εκεί, αφού τα ίχνη του χάνονται πάντα μέσα σε ένα χρόνο που υπήρξε πριν από τη γέννησή μας, κάποιου είδους μάργαρο, με σκοπό να το εξουδετερώσουν, να το απαλείψουν, να το εξαφανίσουν και καθώς αυτό το ενοχλητικό σκουπιδάκι περιβάλλεται διαρκώς με επάλληλα στρώματα που επικάθονται το ένα πάνω στο άλλο, μεταμορφώνεται κάποτε σε ένα ολοστρόγγυλο μαργαριτάρι», σημειώνει.

3

Μουσική: Κώστας Δαλακούρας.
Σκηνογραφία: Περικλής Πραβήτας
Eνδυματολογία: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα.
Βοηθος Φωτιστή: Μαριάντζελα Σεφεριάν
Βοηθός Σκηνογράφου: Ματθαίος Δαμίγος
Φωτογραφίες: Βασίλης Βρεττός.
Video: Γιώργος Αποστολόπουλος
Artwork: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης.
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης.

Info: 10 Μαρτίου – 10 Απριλίου κάθε Πέμπτη έως Κυριακή στις 20.30. BIOS.TESLA Main, Πειραιώς 84, Αθήνα,
Τηλ.: 210 3425335.
Εισιτήρια:12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (μειωμένο).

ΠΗΓΗ: tospirto.net

(Visited 1 times, 1 visits today)
By