Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Βίντεο από τις κινήσεις του δράστη με το καπέλο στο αεροδρόμιο Βρυξελλών

Οι Αρχές δεν είναι βέβαιες ότι ο ύποπτος Φαϊσάλ Σ.

bru

Βίντεο διάρκειας 33 δευτερολέπτων με τους τρεις δράστες του τρομοκρατικού χτυπήματος στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή Αστυνομία του Βελγίου.

Το βίντεο εστιάζει στον περίφημο τρίτο άνδρα, ντυμένο με λευκό τζάκετ και καπέλο, που πιστεύεται ότι μετέφερε το μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό, αν και ευτυχώς η βόμβα του δεν εξερράγη όταν οι δύο άλλοι μαυροντυμένοι καμικάζι πυροδότησαν το δικό τους φορτίο.

Το βίντεο έχει τίτλο «Ύποπτος προς ταυτοποίηση», κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι οι Αρχές δεν είναι βέβαιες ότι ο ύποπτος Φαϊσάλ Σ. – ο οποίος κρατείται από την προηγούμενη εβδομάδα – είναι τελικά ο τρίτος τρομοκράτης του αεροδρομίου.

Σε βάρος του Φαϊσάλ Σ. οι βελγικές Αρχές έχουν ήδη απαγγείλει βαριές κατηγορίες για τρομοκρατικούς φόνους και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, γεγονός που υποδεικνύει ότι θεωρούν τον κρατούμενο ως μέλος του πυρήνα που σκότωσε 32 αθώους στις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη.

Ωστόσο, παρά τις εικασίες και την απαγγελία κατηγοριών, έως τώρα οι Αρχές δεν έχουν διαπιστώσει απτή σύνδεση μεταξύ του Φαϊσάλ και του τζιχαντιστικού πυρήνα που σκότωσε 130 ανθρώπους στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, σε αντίθεση με τους άλλους τρεις γνωστούς καμικάζι των Βρυξελλών, σε βάρος των οποίων έχουν βρεθεί συνδετικά στοιχεία.

Σε μία προσπάθεια να γίνει η σύνδεση μεταξύ του Φαϊσάλ Σ. και του χτυπήματος στο Ζαβέντεμ, οι βελγικές Αρχές έχουν συγκεντρώσει δείγματα DNA από το σημείο της καταστροφής και τα συγκρίνουν με το γενετικό υλικό του κρατούμενου, ώστε να πιστοποιηθεί ότι βρισκόταν στον αερολιμένα.

Επί ποδός όλη η Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για τους τζιχαντιστές έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς σταδιακά γίνει φανερό το πραγματικό μέγεθος του τζιχαντιστικού δικτύου που είχε καταφέρει να κρύβεται στην «καρδιά» της Γηραιάς Ηπείρου.

Πέραν του Φαϊσάλ, στο επίκεντρο των ερευνητών σε Γαλλία και Βέλγιο είναι ο 34χρονος Ρέντα Κρικέ, γνωστός γάλλος ισλαμιστής που συνελήφθη με όπλα και εκρηκτικά στο διαμέρισμά του την προηγούμενη εβδομάδα, και πιστεύεται ότι βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας χτυπήματος στη Γαλλία.

Αστυνομικοί σε Γαλλία και Βέλγιο εξετάζουν πρόσωπα που συνδέονται με τον Κρικέ, ο οποίος είχε καταδικασθεί ερήμην στο Βέλγιο για τρομοκρατία το 2015.

Ακόμα δύο συλλήψεις έχουν λάβει χώρα σε Ολλανδία και Ιταλία.

By