Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Βιτάλικ Μπούτεριν: «Δεν είμαι πια δισεκατομμυριούχος»

Ο συνιδρυτής του Ethereum δικαιώθηκε: Η πτώση που είχε δηλώσει ότι καλωσόριζε, ήρθε στερώντας του τον τίτλο (και μαζί και τα χρήματα που τον συνοδεύουν) – Πώς αντέδρασαν οι πλούσιοι και επιφανείς του χώρου των κρυπτονομισμάτων

Η πρόσφατη δραματική πτώση στα κρυπτονομίσματα είχε αρκετά «θύματα» μεταξύ των οποίων ο Βιτάλικ Μπούτεριν, συνιδρυτής της πλατφόρμας blockchain Ethereum, το νόμισμα της οποίας (Ether) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα μετά το Bitcoin.

«Δεν είμαι πια δισεκατομμυριούχος», έγραψε ο 28χρονος Μπούτεριν σε ανάρτηση του στο Twitter.

Ωστόσο, το γεγονός της απώλειας του τίτλου (και των χρημάτων) μάλλον δεν ξάφνιασε τον Μπούτεριν καθώς ο ίδιος σε συντέντευξή του τον Φεβρουάριο στο Bloomberg News είχε δηλώσει πως θα καλωσόριζε μια πτώση στις τιμές των ψηφιακών νομισμάτων: «Οι άνθρωποι που ασχολούνται επισταμένα με τα κρυπτονομίσματα, και ειδικά αυτοί που δημιουργούν πράγματα στο χώρο αυτό, αρκετοί από αυτούς καλωσορίζουν μια bear market (πτωτική αγορά)».

Ο Μπούτεριν δημιούργησε την πλατφόρμα Ethereum το 2014 και όπως αναφέρει το Bloomberg το ψηφιακό του πορτοφόλι τον Νοέμβριο (όταν είχε σημειωθεί το ιστορικό υψηλό του Bitcoin στα 69.000 δολάρια και είχε συμπαρασύρει ανοδικά και τα άλλα κρυπτονομίσματα) ανέρχονταν σε 1,5 δισ. δολάρια. Έκτοτε όμως η τιμή του Ether, του νομίσματος της πλατφόρμας Ethereum, έχει καταγράψει πτώση 55%.

Στην κορύφωση της πανδημίας πέρυσι ο Μπούτεριν δώρισε περισσότερα από 50 τρισεκατομμύρια νομίσματα Shiba Inu σε ένα ταμείο για την αντιμετώπιση του Covid-19 στην Ινδία. Η αξίας τους τότε ανέρχονταν σε πάνω από 1 δισ. δολάρια, ενώ η δωρεά του Μπούτεριν που αντιπροσώπευε πάνω από το 5% των συνολικών νομισμάτων Shiba Inu είχε οδηγήσει σε πτώση 50% την τιμή τους.

Τα κρυπτονομίσματα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις και έχουν σημειώσει σημαντική πτώση μετά και την πρόσφατη κατάρρευση του αλγοριθμικού stablecoin TerraUSD και του νομίσματός του Luna. Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index ο Τσανγκπένγκ Τσάο, ιδρυτής του Binance, ενός από τα μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, έχει «χάσει» περισσότερα από 80 δισ. δολάρια -ή το 84% της περιουσίας του- από τις αρχές του χρόνου.

Οι αντιδράσεις των εξαιρετικά πλούσιων υποστηρικτών των κρυπτονομισμάτων στην πρόσφατη πτώση τους ποικίλουν. Ο Μάικλ Νοβογκράτζ, o δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Galaxy Digital Holdings και γνωστός επενδυτής στο χώρο των κρυπτονομισμάτων σχολιάζοντας την πρόσφατη κατάρρευση του TerraUSD δήλωσε ότι το TerraUSD ήταν «μια μεγάλη ιδέα που απέτυχε». Κάποιοι άλλοι όπως τα δίδυμα αδέρφια Κάμερον και Τάιλερ Γουίνκλεβος, επέμειναν ότι οι επενδύσεις τους είναι μακροπρόθεσμες.

«Όλα είναι θέμα προοπτικής και HODLing για το μεγάλο παιχνίδι», έγραψε ο Κάμερον Γουίνκλβος στο Twitter στις 12 Μαΐου, κάνοντας λογοπαίγνιο με τη φράση hold on for dear life και τον χρηματιστηριακό όρο «hold» που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της θέσης σε μια επένδυση.

Όσο για τον Μπούτεριν σε ξεχωριστό μήνυμά του επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στην πλατφόρμα blockchain που συν-δημιούργησε αναφέροντας: «Σημείωση για τα τρολ: Όχι, το ethereum δεν ήταν λάθος».

By