Κλειδί για τις εξελίξεις το ποιος θα καλύψει το δάνειο 100 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει να εκδώσει η εταιρεία. Αν καλυφθεί από τρίτους καθίσταται πιθανότερο το ενδεχόμενο αποεπένδυσης της JP Morgan. Οι συνεχείς τριβές.
Ούτε το πνεύμα των επερχόμενων εορτών κατάφερε να «γλυκάνει» την εξ αρχής δύσκολη σχέση μεταξύ της JP Morgan, μετόχου μειοψηφίας της Viva Wallet και της πλευράς των παλαιών μετόχων (Werealize Com Ltd, συμφερόντων Καρώνη- Αντύπα), με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται, πλέον, το ενδεχόμενο αποεπένδυσης της JP Morgan έναν χρόνο μετά την πανηγυρική εξαγορά του 48,5%.
Όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων η Viva ετοιμάζεται να εκδώσει δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της, μέσω εξαγορών ή και συγχωνεύσεων. Το ποιος θα καλύψει το εν λόγω δάνειο (μετατρέψιμο ή CoCo) θα αποτελέσει την πρώτη αποτύπωση για το πού οδεύουν οι σχέσεις μεταξύ της πλευράς Καρώνη και της JP Morgan.
Κύκλοι της αμερικανικής τράπεζας αναφέρουν ότι η JP Morgan δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην κάλυψη της έκδοσης. Ενδέχεται, όμως, να αποτελεί κίνηση τακτικής. Δεν είναι γνωστό αν η πλευρά πλειοψηφίας έχει διερευνήσει τρίτους επενδυτές, ώστε να συμμετάσχουν στην κάλυψη της ομολογιακής έκδοσης. Αν η έκδοση, πάντως, καλυφθεί από τρίτους, το ενδεχόμενο αποεπένδυσης της JP Morgan από τη Viva καθίσταται πιθανότερο.
Οι τριβές μεταξύ μετόχων πλειοψηφίας και JP Morgan είναι συνεχείς. Η ατζέντα της πρόσφατης γενικής συνέλευσης παρέχει μια γεύση καθώς στα θέματά της περιλαμβανόταν η τροποποίηση της συμφωνίας μετόχων, με προτεινόμενη 18μηνη επέκταση ισχύος της αποτίμησης αναφοράς, εξαιτίας καθυστερήσεων, που προκλήθηκαν, με υπαιτιότητα της JPM, στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.
Στην ίδια ατζέντα υπήρχε θέμα επανατιμολόγησης δαπανών προς τη JP Morgan ύψους 7 εκατ. ευρώ για τη φετινή χρονιά και 1,27 εκατ. ευρώ για το 2022. Νωρίτερα φέτος (σ.σ. τον Σεπτέμβριο), ορίστηκε γενική συνέλευση στα θέματα της οποίας περιλαμβανόταν η έγκριση χορήγησης αμοιβών μελών Δ.Σ, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η συμφωνία μετόχων καθώς και έγκριση μιας μελλοντικής αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) των μετοχών της εταιρείας, ως κατάλληλο μεσοπρόθεσμο στρατηγικό στόχο.
Εντός του Φθινοπώρου η Viva Wallet τροποποίησε τους όρους του stock option plan, καταργώντας τη δυνατότητα αγοράς των μετοχών από την εταιρεία, μετά από υπόδειξη του ορκωτού για την εγγραφή της παραπάνω υποχρέωσης στα αποτελέσματα.
Ο όμιλος έκλεισε το 2022 με σημαντική αύξηση μικτών και καθαρών εσόδων, βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους, αλλά διεύρυνση ζημιών, σε επίπεδο λειτουργικού αποτελέσματος.
Τα έσοδα ανήλθαν σε 121,5 εκατ. ευρώ και, μετά την αφαίρεση διατραπεζικών προμηθειών και άλλων εξόδων, διαμορφώθηκαν ( σ.σ. καθαρά έσοδα) σε 79,5 εκατ. ευρώ, έναντι 56,7 εκατ. ευρώ, το 2021. Το μικτό κέρδος ανήλθε σε 57,4 εκατ. ευρώ από 39 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
O σχεδόν διπλασιασμός, όμως, αμοιβών και εξόδων προσωπικού (45,4 εκατ. από 23,5 εκατ.) καθώς και των γενικών εξόδων διοίκησης (29,2 από 15,1 εκατ. ευρώ) οδήγησε σε ζημιές 27 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο λειτουργικού αποτελέσματος. Μέρος (σ.σ. 9 εκατ. ευρώ) του αυξημένου κόστους αμοιβών σχετίζεται με το πρόγραμμα stock options. Οι εργαζόμενοι στον όμιλο ανερχόταν στο τέλος του 2022 σε 797 άτομα από 618 στο τέλος του 2021.
Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε 28,4 εκατ. ευρώ ( 15,4 εκατ. ευρώ ζημιά παραγώγων) και αντισταθμίστηκαν από το έκτακτο κέρδος 24,6 εκατ. ευρώ, λόγω της μετατροπής σε μετοχές ομολογιών ονομαστικής αξίας 75 εκατ. ευρώ. Έτσι, οι ζημιές πριν από φόρους ανήλθαν σε 26,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Viva πήρε ζημιά απομείωσης 10,5 εκατ. ευρώ για την Werealize Services πριν την πωλήσει. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 81,13%.