Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Βλαντιμίρ Πούτιν: Αγωνία για τις επόμενες κινήσεις – Οι πυρηνικές απειλές και τα σενάρια για πραξικόπημα

Ένα σκηνικό αδιεξόδου για τον Βλαντιμίρ Πούτιν περιγράφουν βρετανικές στρατιωτικές πηγές καθώς, όπως φαίνεται, τα περί χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας που φτάνουν μέχρι και το σημείο του πραξικοπημάτος σε βάρος του Ρώσου προέδρου.

Όπως αναφερούν οι πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Mirror, η στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας το πιθανότερο είναι να μην επιτρέψει ποτέ στον Βλαντιμίρ Πούτιν να πατήσει το κουμπί εν μέσω των συνεχών υποχωρήσεων του ρωσικού στρατού στο έδαφος της Ουκρανίας, οι οποίες κατ” εκτίμηση έφτασαν μέχρι του σημείου να χάσει 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μια εβδομάδα.

Αν ο Πούτιν πιέσει για ένα πυρηνικό χτύπημα, εξηγούν οι βετανικές στρατιωτικές πηγές, «τότε μια στρατιωτική ανταρσία θα είναι η πιθανότερη εξέλιξη για το τέλος της εποχής Πούτιν».

Η εκτίμηση που έχει η ελίτ του Κρεμλίνου είναι ότι οι πυρηνικές απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν παίζουν τον ρόλο του μοχλού πίεσης προς την Δύση. «Αν, ωστόσο, ο Πούτιν διατάξει ένα πραγματικό πυρηνικό χτύπημα τότε οι ανώτατοι αξιωματικοί το πιθανότερο είναι να εξεγερθούν και να κινηθούν κατά του Κρεμλίνου, υποχρεώνοντας τον Ρώσο πρόεδρο ή να παραιτηθεί ή να πεθάνει» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Όντας αντιμέτωπος με τις απερισκεψίες του Πούτιν και την ανάγκη να εμποδιστεί η χρήση πυρηνικών όπλων, ο στρατός πιθανότατα θα προχωρήσει σε πραξικόπημα για να τον ανατρέψει» είναι το σενάριο που αναπτύσσουν οι πηγές που επικαλείται η Mirror.

«Η δεύτερη ομάδα που είναι πιθανότερο να κινηθεί σε βάρος του Πούτιν είναι βοηθοί του Ρώσου προέδρου, πρώην κατάσκοποι της KGB και πρώην στρατιωτικοί με επικεφαλής τον Εβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν. Η εν λόγω ομάδα για την ώρα εκτιμά ότι οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για τα πυρηνικά εξυπηρετούν τους σκοπούς τους» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Ο 61χρονος Πριγκόζιν, ο οποίος έχει το παρατσούκλι «μάγειρας του Πούτιν», είναι, μάλιστα, και ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Ρώσου προέδρου σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει τέτοια εξέλιξη στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος ολιγάρχης εξάλλου διαατηρεί στενούς δεσμούς με τους κατασκόπους της GRU και είναι αυτός που ίδρυσε την ομάδα Wagner η δράση της οποίας ήρθε στο φως στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Εκτός από το πραξικόπημα, η απόφαση του Πούτιν να προχωρήσει στη χρήση πυρηνικών μπορεί να προκαλέσει «λαϊκές διαδηλώσεις, εξεγέρσεις, απόσχιση της Σιβηρίας και άλλων περιοχών στην άπω Ανατολή και τον Βορρά».

Ειδικοί επί των στρατιωτικών εκτιμούν, τέλος, ότι στο μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκονται επιθέσεις από ομάδες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων σε υποδομές χωρών της Δύσης όπως αυτές που σημειώθηκαν στους αγωγούς φυσικών αερίων Nord Stream 1 και 2, εξηγώντας ότι οι Ρώσοι είναι περισσότερο συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

By