Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Βόμβα από Βαρουφάκη: Πιθανότητα φόρου στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ

Ο υπουργός των Οικονομικών τόνισε πως πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ωστόσο οι εταίροι δεν το έχουν δεχτεί

ATM-1024x731

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να φορολογηθούν οι αναλήψεις και οι συναλλαγές μέσω των ΑΤΜ άφησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να μπει ένας μικρός φόρος για αναλήψεις από τα ΑΤΜ, με στόχο να αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος».

Μάλιστα ο υπουργός των Οικονομικών τόνισε πως πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Ωστόσο οι εταίροι δεν το δέχονται ακόμα.

Πως θα νομιμοποιηθούν οι καταθέσεις του εξωτερικού

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ενημέρωση των συντακτών του ΥΠΟΙΚ περίγραψε το φορολογικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση καταθέσεων του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία με την Ελβετία, η οποία θα προβλέπει τη νομιμοποίηση των καταθέσεων. Η ελληνική πρόταση είναι για συντελεστή ύψους 15%,ούτε πολύ χαμηλός, ούτε υψηλός, όπως είχε κάνει και η Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανέφερε πως:

Θα γίνεται μέσω internet η δήλωση και οι καταθέτες θα πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί. Στη συνέχεια θα παίρνουν έναν κωδικό τακτοποίησης και θα απαλλάσσονται από το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Η πλευρά της Ελβετίας θα μεριμνήσει και θα δεσμεύεται ότι οι ελβετικές τράπεζες θα στείλουν επιστολές σε όλους τους Ελληνες πολίτες που έχουν λογαριασμό για την συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης και θα τους ζητούν να προσκομίσουν εντός λίγων μηνών το πιστοποιητικό τακτοποίησης ή άλλο πιστοποιητικό σε περίπτωση.

Η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι αν δεν προσκομιστεί αυτό το πιστοποιητικό ο λογαριασμός αυτός θα κλείσει και ο άνθρωπος δεν θα έχει δικαίωμα να ξανανοίξει λογαριασμό στην Ελβετία.

Ο φορολογικός συντελεστής που προτείνει η Αθήνα είναι στο 15%.

Οσον αφορά τη νομιμοποίηση εγχώριων «αδήλωτων» καταθέσεων, η κυβέρνηση προτείνει έναν πολύ υψηλότερο φορολογικό συντελεστή 30%.