Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

«Βόμβα» στην υπόθεση θανάτου του Μπιν Λάντεν

Δημοσιογράφος αμφισβητεί τα σενάρια του Λευκού Οίκου – Τι απαντά η αμερικάνικη κυβέρνηση

osama bean landen

Μπορεί να έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από το θάνατο του επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, όμως, τα σενάρια πίσω από την εκτέλεσή του είναι ακόμα ζωντανά.

Αυτή τη φορά, πρόκειται για τον διάσημο δημοσιογράφο και ερευνητή βραβευμένο με Πούλιτζερ, Σέιμουρ Χερς, να διαψεύσει όσα ισχυρίζεται η αμερικανική κυβέρνηση για την επιδρομή Αμερικανών στρατιωτών στο Πακιστάν που σήμανε το τέλος του Μπιν Λάντεν.

Σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε στο «London Review of book», ο Χερς αναφέρει πως η ιστορία, η οποία την έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος είναι ψευδής, καθώς ο ηγέτης της Αλ Κάιντα δεν εντοπίστηκε από την CIA, αλλά πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν τον κατέδωσε έναντι αντιτίμου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο, ο οποίος διενεργεί έρευνα για την τρομοκρατία, έλαβε τις σχετικές πληροφορίες από πρώην αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, χωρίς φυσικά να τον κατονομάζει.

Έτσι, βάσει των στοιχείων αυτών ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν (ISI), που τον κρατούσαν σε κατ’οίκον περιορισμό στην περιοχή Αμποταμπάντ.

Την ίδια ώρα, τον Αύγουστο του 2010 ένας υψηλόβαθμος Πακιστανός αξιωματούχος επικοινώνησε με τους Αμερικανικούς ομολόγους του αποκαλύπτοντας το καταφύγιό του, ζητώντας σε αντάλλαγμα 25 εκατ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ, με την πληροφορία αυτή, ενεργοποίησαν τις επαφές τους στο Ισλαμαμπάντ, που συμφώνησε και ενίσχυσε την επιδρομή των Αμερικανών Seals. Όταν, λοιπόν, οι ειδικές δυνάμεις έφτασαν με ελικόπτερο στο κτίριο που είχε βρει καταφύγιο ο Μπιν Λάντεν, δεν υπήρχε κανείς για να τον προστατεύσει. Επομένως, τον σκότωσαν χωρίς να έχει προηγηθεί μάχη.

Σύμφωνα, πάντα, με τον Χερς το άψυχο κορμί του Οσάμα Μπιν Λάντεν κατέληξε στα βουνά του Χιντού Κους και όχι στη θάλασσα, όπως υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος.

Ο Λευκός Οίκος φυσικά διαψεύδει κατηγορηματικά τις αναφορές του Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς περί της αληθινής τύχης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

«Υπάρχουν υπερβολικές ανακρίβειες και αβάσιμες δηλώσεις στο άρθρο αυτό για να τις απαντήσουμε μία προς μία» είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Νετ Πράις.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει ότι οι πακιστανικές αρχές δεν ενημερώθηκαν παρά μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

«Είναι ψέμα, όπως και πολλά άλλα στοιχεία» της περιγραφής που έχει δώσει ο Λευκός Οίκος για την επιχείρηση αυτή, γράφει ο Χερς στην αρχή του άρθρου του. Ο δημοσιογράφος διευκρινίζει ότι βασίστηκε κυρίως σε μία πηγή, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί.

Επαναλαμβάνοντας ότι η επιδρομή αυτή ήταν «μια αμερικανική επιχείρηση από την αρχή μέχρι το τέλος», ο Πράις υπογράμμισε ότι «μόνο ένας μικρός κύκλος» Αμερικανών αξιωματούχων είχε ενημερωθεί και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε αποφασίσει, από την αρχή, να μην ενημερώσει άλλες κυβερνήσεις, ούτε καν αυτήν του Πακιστάν.

Ο Σέιμουρ Χερς ήταν ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη σφαγή του Μι Λάι κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και, πιο πρόσφατα, το σκάνδαλο στη φυλακή Άμπου Γράιμπ του Ιράκ. Ωστόσο, η εικόνα του στις ΗΠΑ έχει αμαυρωθεί καθώς ορισμένες από τις έρευνες που έχει δημοσιεύσει τα τελευταία χρόνια έχουν επικριθεί ως αμφιλεγόμενες.

By