Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020

«Βόμβα» Βρετανίας: Ο Πούτιν ενέκρινε την δολοφονία Λιτβινένκο

Τι παρουσιάζεται σε πόρισμα της βρετανικής δικαστικής έρευνας

litvinenko1

Η βρετανική δικαστική έρευνα για τον θάνατο του πρώην κατασκόπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος επέκρινε την πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν και δηλητηριάστηκε με πολώνιο 210, στο Λονδίνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος ήταν μεταξύ εκείνων που ενέκριναν την δολοφονία του.
Στο 328 σελίδων πόρισμα για την υπόθεση Λιτβινένκο παρουσιάζεται ο ρόλος που το Κρεμλίνο διαδραμάτισε στον θάνατο του αντικαθεστωτικού πρώην πράκτορα.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Ρώσος πρόεδρος και μέλη της ρωσικής ηγεσίας είχαν κίνητρα για τη δολοφονία, ενώ η έρευνα που διεξήχθη καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι οι δύο δράστες της δολοφονίας, πιθανότατα έδρασαν κάτω από τις εντολές της ρωσικής FSB.

«Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι οι δύο πράκτορες ενεργούσαν για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, του FSB», αναφέρει η έρευνα του ανώτατου δικαστή σερ Ρόμπερτ Οουεν.

Άλλωστε, τον Μάρτιο του 2015, ο Πούτιν παρασημοφόρησε τον έναν από τους δύο δράστες «για τις υπηρεσίες του προς το έθνος».

Ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, «ανέβασε» στο Twitter μια εικόνα με την παράγραφο του πορίσματος που «δείχνει» τον Πούτιν

putin

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που εξελίχθηκε σε αντιφρονούντα, πέθανε σε νοσοκομείο του Λονδίνου τον Νοέμβριο 2006 από τις συνέπειες δηλητηρίασης με ραδιενεργή ουσία από δύο ρώσους πράκτορες, τον Αντρέι Λουγκοβόι και τον Ντμίτρι Κοβτούν.

Ο Λιτβινιένκο, 43 ετών, σφοδρός επικριτής του Πούτιν, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τη Ρωσία έξι χρόνια πριν από τη δολοφονία του, πέθανε αφού ήπιε πράσινο τσάι στο οποίο είχε προστεθεί ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, το πολώνιο-210, σε ξενοδοχείο του Λονδίνου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By