Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Βόρεια Κορέα: Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν απειλεί τη Σεούλ επειδή αμφισβητεί τα «μηδενικά κρούσματα» κορονοϊού

Στη Βόρεια Κορέα η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τα σχόλια της υπουργού Εξωτερικών της Νότιας Κορέας «απερίσκεπτα» και την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να βλάψει τους ήδη τεταμένους δεσμούς μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Σεούλ.

Από τη Βόρεια Κορέα η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν κατηγορεί τη Σεούλ ότι επιδιώκει να βλάψει τους πολιτικούς δεσμούς αμφισβητώντας τον ισχυρισμό της ηγεσίας της χώρας ότι δεν έχει κρούσματα κορονοϊού.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ εξαπέλυσε έντονη προφορική επίθεση εναντίον της υπουργού Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, που αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι η χώρα είναι covid-free.

Xαρακτήρισε τα σχόλια της Kang Kyung-wha «απερίσκεπτα» και την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να βλάψει τους ήδη τεταμένους δεσμούς μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Σεούλ.

Η Kang Kyung-wha είπε το περασμένο Σαββατοκύριακο (05 – 06.12.2020) ότι ήταν δύσκολο να πιστέψει κάποιος την επιμονή του Βορρά ότι ήταν απαλλαγμένη η χώρα από τον κορονοϊό ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας.

Είναι αδύνατο να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας, αλλά οι ειδικοί έχουν πει ότι είναι πολύ απίθανο η χώρα να μην κατέγραψε κρούσματα, παρά την αυστηρότητα των συνόρων της και την απαγόρευση των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA την Τετάρτη (09.12.2020) φέρεται να δήλωσε πως «είναι εμφανές από τις απερίσκεπτες παρατηρήσεις που έκανε η (σ.σ. η Kang) – χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες – ότι ανυπομονεί να «παγώσουν» περαιτέρω ήδη «παγωμένες» σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας».

»Η πραγματική της πρόθεση είναι πολύ σαφής. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα λόγια της και ίσως χρειαστεί να πληρώσει με αίμα για αυτό».

Η Κανγκ είπε σε φόρουμ στο Μπαχρέιν το περασμένο Σάββατο (05.12.2020) ότι η πανδημία «έκανε τη Βόρεια Κορέα πιο Βόρεια Κορέα – δηλαδή, πιο κλειστή, με διαδικασία λήψης αποφάσεων από πάνω προς τα κάτω, όπου υπάρχει πολύ λίγη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid19».

Η Βόρεια Κορέα είναι γνωστό ότι έχει λάβει δραστικά μέτρα για να αποτρέψει ένα ξέσπασμα του ιού. Έχει κλείσει τα σύνορά της με την Κίνα και τη Ρωσία και έστειλε διπλωμάτες πίσω στην πατρίδα τους.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μπει σε καραντίνα καθώς η χώρα προσπαθεί να απομονώσει αυτό που έχει περιγράψει ως «ύποπτα» κρούσματα.

Η κατάρρευση του εμπορίου μέσω των συνόρων της με την Κίνα έπληξε την εύθραυστη οικονομία του Βορρά, η οποία ήδη υπέφερε από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στα πυραυλικά και πυρηνικά όπλα.

Ο Βορράς παραδέχτηκε ότι αντιμετωπίζει «πολλαπλές κρίσεις» λόγω της πανδημίας, καθώς και μια σειρά από φυσικές καταστροφές το περασμένο καλοκαίρι, και κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, το KCNA δήλωσε ότι η χώρα επέβαλε «κορυφαία μέτρα έκτακτης ανάγκης» στην Πιονγκγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος εστιατορίων και άλλων δημόσιων χώρων αλλά και περιορισμούς στις μετακινήσεις ανθρώπων γύρω από την πρωτεύουσα.

Οι σχέσεις μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας έχουν επιδεινωθεί φέτος μετά από μια σειρά περιστατικών κατά μήκος των βαριά οπλισμένων συνόρων τους.

Τον Ιούνιο, ο Βορράς ανατίναξε ένα γραφείο συνδέσμου που δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τις επικοινωνίες με τον Νότο.

Τον Σεπτέμβριο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν προχώρησε σε μια σπάνια δημόσια συγγνώμη, όταν στρατιώτες της Βόρειας Κορέας σκότωσαν έναν αξιωματούχο της Νότιας Κορέας που είχε παρασυρθεί στα θαλάσσια σύνορα των χωρών, πιθανώς σε μια προσπάθεια να αυτομολήσει.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα ότι είχε αποτρέψει τις απόπειρες χάκερ της Βόρειας Κορέας να διακόψει τις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίου κατά του Covid19.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By