Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Βόρεια Κορέα: «Ναι» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ τέλη Σεπτεμβρίου

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πρόθυμη να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά προειδοποίησε ότι αν η Ουάσινγκτον δεν υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση θα τεθεί σε κίνδυνο όλη η διαπραγματευτική πορεία.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησε σε μια συνάντηση που είχε στις 30 Ιουνίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την επανεκκίνηση των συνομιλιών σε επίπεδο εργασίας που έχουν παγώσει έπειτα από τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής των δύο ηγετών στο Ανόι, τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο οι συζητήσεις δεν έχουν ξαναξεκινήσει παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ουάσινγκτον.

Με ανακοίνωση που δημοσίευσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόι Σον Χούι δήλωσε ότι η Πιονγκιάνγκ είναι σύμφωνη να διεξαγάγει «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ημερομηνία και τοποθεσία που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Σε αίτημα για σχόλιο της δήλωσης Τσόι, μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι: «Δεν υπάρχουν συναντήσεις να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή».

Χθες Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα επανέναρξης των συνομιλιών αποπυρηνικοποίησης με την Βόρεια Κορέα τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

Η Τσόι υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται να παρουσιάσει μια νέα προσέγγιση, αλλιώς οι διαπραγματεύσεις θα καταρρεύσουν για ακόμη μια φορά.

«Θέλω να πιστεύω ότι η αμερικανική πλευρά θα εμφανιστεί με μια εναλλακτική που θα βασίζεται σε μια μέθοδο υπολογισμού που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και θα είναι αποδεκτή σε μας», είπε η Βορειοκορεάτισσα υφυπουργός.

«Αν η αμερικανική πλευρά φλερτάρει με ένα παλιό σενάριο που δεν έχει τίποτε να κάνει με μια νέα μέθοδο σε συνομιλίες επιπέδου εργασίας, που θα διεξαχθούν έπειτα από δυσκολίες, μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να φτάσει στο τέλος της».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By