Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Βορίδης: «Τσίπρας και Αραχωβίτης εξαπατούν τους ελαιοπαραγωγούς»

Σε απάντηση των ισχυρισμών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ. Αραχωβίτη ότι δήθεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν από την ΕΕ και τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, ποσό ύψους 60 εκατ. ευρώ, ώστε να αποδοθούν στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, έδωσε στη δημοσιότητα τις επιστολές που αντηλλάγησαν με τον κ. Χόγκαν, πυροδοτώντας ευθεία αντιπαράθεση.

Από αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, «προκύπτει ότι ο κ. Χόγκαν, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Αραχωβίτη στις 17 Ιουνίου του 2019, δεσμεύτηκε να παρουσιάσει “μία σύνοψη των διαφόρων δυνατοτήτων που υπάρχουν βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τη στήριξη των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών υπό την μορφή μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας” και ουδόλως υπό τη μορφή μέτρων έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει το ΥΠΑΑΤ, «προκύπτουν αβίαστα δύο βασικά συμπεράσματα:

Ο κ. Τσίπρας, κατά την προσφιλή του τακτική, εμπαίζει και κοροϊδεύει τους ελαιοπαραγωγούς ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση του είχε εξασφαλίσει ποσό ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφισή τους.

Ο κ. Αραχωβίτης, κατά την προσφιλή του τακτική, εμπαίζει και κοροϊδεύει τους ελαιοπαραγωγούς ισχυριζόμενος ότι επί υπουργίας του είχε εξασφαλίσει ποσό ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφισή τους.

Είναι ντροπή να συνεχίζουν να λένε ψέματα και να εξαπατούν τον αγροτικό κόσμο, παίζοντας με την αγωνία του» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αραχωβίτης: «Ο κ. Βορίδης δεν θα κάνει τίποτα για τους ελαιοπαραγωγούς»

Άμεση ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη, ο οποίος επισήμανε τα εξής:

« 1. Κατά την προσφιλή του τακτική o Υπουργός ΑΑ&Τ Μ. Βορίδης αποκρύπτει, ότι εκτός από την επιστολή προς τον πρ. Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan, έγινε συνάντηση με όλο το επιτελείο όπου συζητήθηκαν με τον Επίτροπο και τους συνεργάτες του από την DG AGRI:
Ενισχύσεις για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς ή από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, βάσει του κανονισμού 702/2014.
Ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), βάσει του κανονισμού 1408/2013.
Άλλες λύσεις ή συνδυασμός λύσεων.
Η απάντηση του κ. Hogan δικαιώνει πανηγυρικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τις δικές μου, και επαληθεύει τα λεχθέντα από τον πρ. Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Περιγράφει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, συγκεκριμένους τρόπους στήριξης των ελαιοπαραγωγών!
Η απάντηση του κ. Hogan ήρθε στις 27/7/2020. Υπουργός τότε ήταν ο ίδιος ο κ. Βορίδης!
Ο κ. Βορίδης ομολογεί ότι δε θα κάνει τίποτα παραπάνω για τους ελαιοπαραγωγούς, παρά τον δρόμο που τού ανοίξαμε και το «πράσινο φως» από την Επιτροπή».

Βορίδης: «Δεν μας λέει ο κ. Αραχωβίτης για τα 60 εκατ. ευρώ!»

Με νέα του ανακοίνωση ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης επιχειρεί να απαντήσει, επισημαίνοντας τα εξής:

«Δεν χρειαζόταν η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Φιλ Χόγκαν για να ενημερωθούμε για τα μέτρα ανταγωνιστικότητας της ελαιοπαραγωγής και τις αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας. (de minimis)

Για τα 60 εκατομμύρια ευρώ που δήθεν διασφάλισε για τους ελαιοπαραγωγούς δεν μας λέει κάτι ο κ. Αραχωβίτης» καταλήγει ο κ. Βορίδης.

epistoli_arahoviti

 

epistoli_arahoviti

(Visited 1 times, 1 visits today)
By