Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Βούτσης: Η απλή αναλογική διαχρονική απαίτηση της αριστεράς

«Καθένας θα πάρει την ευθύνη του σε απόλυτο βαθμό για το ποιο πολιτικό σύστημα θα υπάρχει στη χώρα μετά το κλείσιμο της κρίσης, μετά το κλείσιμο αυτού του κύκλου»

voutsis1

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, καλεί τα κόμματα τς δημοκρατικής αντιπολίτευσης  να αναλογιστούν την ευθύνη τους και τις θέσεις που έχουν πάρει κατά καιρούς για την απλή αναλογική, υπογραμμίζοντας ότι αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στα άλλα κόμματα.

«Η απλή αναλογική, έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση, ικανοποιεί απολύτως την αξιακή και διαχρονική απαίτηση της αριστεράς και όλων των αριστερών δυνάμεων», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

«Περιμένω και από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, του ευρέος δημοκρατικού φάσματος και της δημοκρατικής παράδοσης να αναλογιστούν και με βάση τον εαυτό τους τώρα, σε τι ποσοστά βρίσκονται, και κυρίως βλέποντας τον ορίζοντα των άμεσων και μελλοντικών καταστάσεων να αναλογιστούν την ευθύνη τους και τις θέσεις που κατά καιρούς έχουν πάρει» τόνισε.

Στο ερώτημα αν αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βούτσης είπε ότι αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ βεβαίως, αλλά και στα άλλα κόμματα, δηλαδή στο ΚΚΕ, στο Ποτάμι, στην Ένωση Κεντρώων, σε όλον αυτόν τον χώρο είτε τον ενδιάμεσο, είτε της παραδοσιακής αριστεράς.

Είπε ότι περιμένει προβληματισμό και δημόσιο διάλογο, επισημαίνοντας ότι «θα μιλήσουμε 10 μέρες τουλάχιστον μέσα στη Βουλή, δηλαδή από Τετάρτη-Πέμπτη κι ύστερα θα μπουν στις επιτροπές και θα γίνει πολύ ουσιαστικός διάλογος μέχρι να φτάσει στην Ολομέλεια».

Κληθείς να σχολιάσει για το ότι δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, ακόμα κι αν επί της αρχής δεν συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές, αν στα άρθρα 2 και 3 υπάρξει η πλειοψηφία των 2/3, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι «είναι στο άρθρο 4 αυτό που λέτε. Αυτό που λέτε ως πρόβλεψη ισχύει, δηλαδή αν ψηφιστεί το προακροτελεύτιο άρθρο βεβαίως θα ισχύσει».

Υπογράμμισε ότι «καθένας θα πάρει την ευθύνη του σε απόλυτο βαθμό για το ποιο πολιτικό σύστημα θα υπάρχει στη χώρα μετά το κλείσιμο της κρίσης, μετά το κλείσιμο αυτού του κύκλου. Αυτό είναι το πολιτικό θέμα που τίθεται και βεβαίως βαραίνει ιστορικά και διαχρονικά όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

By