Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη – Τζανακόπουλου για την αστυνομική βία

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε στην Ολομέλεια της Βουλής η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου που υποστήριξε ότι τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας τορπιλίζουν τις προσπάθειες να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης τουρκικής προκλητικότητας.

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για «πραγματικό όργιο καταστολής» και «βασανιστήρια» από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ προχωρώντας ακόμα ένα βήμα υποστήριξε πως η στρατηγική της «ακραίας καταστολής» αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης που τορπιλίζει -όπως είπε- την πολιτική συνεννόηση για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Τουρκίας.

«Δεν μπορούν με αυτά τα φαινόμενα βασανισμού να υπάρξουν οι στοιχειώδεις όροι συνεννόησης σε μια περίοδο που είναι αναγκαίο να υπάρξουν αυτοί οι όροι λόγω της κλιμάκωσης που επιχειρεί η Άγκυρα. Τορπιλίζετε κύριοι της κυβέρνησης το πολιτικό κλίμα και είστε δύο φορά υπεύθυνοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι το βίντεο που αναπαράγεται στο διαδίκτυο με την επέμβαση των ΜΑΤ την ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου «είναι ανατριχιαστικό» και πρόσθεσε ότι αποτελεί «αίσχος, αθλιότητα και παρανομία η δράση των δυνάμεων της αστυνομίας». Πρόσθεσε δε ότι «με τη στενή έννοια του όρου αυτά που είδαμε είναι βασανιστήρια».

«Είστε σοβαροί; Τι είναι αυτά που λέτε; Είναι δυνατόν να υπάρχει κοινοβουλευτικό κόμμα που υποστηρίζει αυτά τα πράγματα επειδή υπήρξαν – αν υπήρχαν έκνομα περιστατικά. Εσείς λέτε ότι γι αυτά τα περιστατικά δεν προσέρχεστε στον διάλογο για να οικοδομηθεί στρατηγική ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.

Είστε για μια ακόμα φορά αποκαλυπτικός για το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» αντέδρασε απο την πλευρά της κυβέρνησης ο Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε ότι «η ΕΛΑΣ ελέγχεται σε 3 επίπεδα: δικαστικό – εσωτερικών υποθέσεων – συνήγορος πολίτη. Προφανώς δεν έχετε διαβιβάσει τις ανακοινώσεις. Για ότι αποδίδεται ως μη νόμιμη ενέργεια έχουν διαταχθεί έρευνες και στα 3 επίπεδα.

Επίσης δεν έχετε διαβάσει την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα ουρλιαχτά που λεει ότι υπήρξε ψυχιατρικό περιστατικός καθώς δεν είχε προσαχθέντες στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. Τώρα εσείς σπεύσατε να υιοθετήσετε μια συγκεκριμένη άποψη.

Εγώ προτού δω ολοκληρωμένο φάκελο προτιμώ να μην τοποθετούμαι. Γιατί όταν το κάνω φανερώνω την πολιτική μου θέση.

Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι κάθε έκνομη ενέργεια θα ελέγχεται. Εσείς πήρατε θέση ότι είναι παράνομη πριν καν ελεγχθεί. Για να ξέρουμε με ποιους συμπαρατάσσεστε a priori».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By