Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Βουλή: Για παιχνίδι καθυστερήσεων υπέρ της Θάνου κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ

Σε τακτική καθυστερήσεων για τον ορισμό νέας διοίκησης στην επιτροπή Ανταγωνισμού επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τους βουλευτές της ΝΔ να κατηγορούν την Κουμουνδούρου ότι επιχειρεί να εξυπηρετήσει την απελθούσα πρόεδρο της Αρχής Βασιλική Θανου.

Να σημειωθεί ότι η κυρία Θάνου εμφανίστηκε χθες στο κοινοβούλιο και είχε συνάντηση με κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να τους ενημερώσει για τις θέσεις και τα αιτήματά της.

Ειδικότερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών που συγκλήθηκε για την ακρόαση των προτεινομένων, Ιωάννη Λιανού, Καλλιόπης Μπενετάτου, Μαρίας Ιωαννίδου και Μαρίας Ιωάννας Ράντου, από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, για διορισμό στις θέσεις Προέδρου, Αντιπροέδρου και δύο τακτικών μελών – εισηγητών, αντίστοιχα, της Επιτροπής Ανταγωνισμού και διατύπωση γνώμης, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε αναστολή της συνεδρίασης εως ότου βγει η απόφαση του ΣτΕ για το αίτημα της κυρίας Θάνου που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την καθαίρεσή της.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγε ς ημέρες το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η κυρία Θάνου προκειμένου να μην προχωρήσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Απαντώντας, ο κ Αδωνης Γεωργιάδης στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνία με το νόμο και την απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής.

Ο νόμος ψηφίστηκε και βάσει νόμου προχωράμε. Να ξεκαθαρίσουμε: αλίμονο αν οι υπουργοί και κυβερνήσεις σταματάγανε εως την έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Υπάρχουν χιλιάδες υποθέσεις με δικαστικές προεκτάσεις.

Φαντάζεστε να σταμάταγαν όλες εως να βγουν οι αποφάσεις; Στην προκειμένη περίπτωση το ΣτΕ απεφάνθη για τα ασφαλιστικά μέτρα και τα απέρριψε και ενώ το ΣτΕ τα απέρριψε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τα παρέχουμε εμείς».

Να σημειωθεί ότι το αίτημα αναστολής υποστηρίχθηκε τελικά μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα υπόλοιπα κόμματα ζήτησαν να συνεχιστεί η διαδικασία επισημαίνοντας ωστόσο ότι ενδεχόμενη εμπλοκή στην συνέχεια θα χρεωθεί στην κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε «Την Παρασκευή θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ το αίτημα της απερχόμενης διοίκησης για ακύρωση της πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης.

Είναι αυτονόητη υποχρέωση σεβασμού προς την δικαστική εξουσία να μην προκαταβάλουμε την γνώμη της προχωρώντας σε μια διαδικασία αμφισβητούμενη.

Όταν μια πράξη έχει πλήρως εφαρμοστεί -πλήρης εφαρμογή θα θεωρηθεί ο διορισμός της νέας διοίκησης- το ΣτΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σε λήψη απόφασης.

Θεωρώ ως δείγμα σεβασμού προς την δικαιοσύνη και τον εαυτό μας να αναβάλουμε την διαδικασία».

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζήτησε η κυρία Σοφία Σακοράφα του ΜεΡΑ25 για το τι θα γίνει εάν η τελική απόφαση του ΣτΕ επαναφέρει την απερχόμενη διοίκηση στην επιτροπή ανταγωνισμού.

Απαντώντας ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών Θανάσης Μπούρας εξήγησε πως «εμείς λειτουργούμε ως επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Είμαστε όλοι μέλη της επιτροπής.

Λέει το 49Α του Κανονισμού της Βουλής στην παράγραφο 3 ότι η επιτροπή μας διατυπώνει γνώμη και στο δια ταύτα αναφέρει: εντός 5 ημερών από την υποβολή του βιογραφικού σημειώματος – αυτά υποβλήθηκαν την Παρασκευή και είμαστε ήδη στην 5η ημέρα – η επιτροπή συνέρχεται σε δημόσια συνεδρίαση και ακροάται τα προτεινόμενα μέλη και εντός 4 ημερών θα πρέπει η επιτροπή να διατυπώσει την γνώμη της εγγράφως .

Αρα εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αναβάλουμε, η κυβέρνηση είναι η επισπεύδουσα .

Ο κ. Γεωργοιάδης σημείωσε «είμαστε τελείως αντίθετοι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και παρακαλούμε να μην γίνει δεκτή η πρότασή σας.

Εμείς περιμέναμε την απόφαση του ΣτΕ επι της προσωρινής διαταγής. Αν την έδινε η διαδικασία μας δεν θα προχωρούσε.

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα της προσωρινής διακοπής και αναγκαστικά προχωρούμε στις διαδικασίες και αυτό γιατί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων θα πάρει από 2 εως 4 μήνες.

Πρακτικά αυτό θα οδηγούσε σε μια κατάσταση χωρίς επιτροπή ανταγωνισμού και η αγορά θα λειτουργούσε χωρίς επιτροπή. Θα δημιουργούσαμε ένα τεράστιο κενό εξουσίας.

Παρεμβαίνοντας ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε: «είναι προφανές ότι το ζήτημα που έθεσε ο κ. Κατρούγκαλος έχει νομική και πολιτική βάση γιατί δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο προηγούμενο.

Δεν έχει υπάρξει καθαίρεση μελών επιτροπής με απόφαση κυβέρνησης και προσφυγή στο ΣτΕ και άρα η ανάγκη να διακοπούν οι εργασίες εως ότου βγει η απόφαση του ΣτΕ.

Βεβαίως μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση πλην όμως αυτό ήταν σε γνώση της κυβέρνησης όταν με μια πολιτική προπέτεια επ αυτού του ζητήματος επέσπευσε μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσει σε καθαιρέσεις πράγμα που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί. Το αίτημα που κατατέθηκε έχει βάση.

Επανερχόμενος ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε «Κενό κ. Γεωργιάδη δεν πρόκειται να υπάρξει καθώς εως ότου αποφασίσει το ΣτΕ μπορεί εκτελεί τα καθήκοντά της η προηγούμενη διοίκηση για ένα 3μηνο.

Αν το ΣτΕ κρίνει παράνομη την καθαίρεση της προηγούμενης διοίκησης θα σημαίνει ότι είναι παράνομη και η απόφαση της επιτροπής αλλά και όλων των αποφάσεων της επιτροπής ανταγωνισμού

Δ. Μπουγάς (ΝΔ): ο κ. Κατρούγκαλος δεν πρότεινε την αναβολή αλλά αναστολή

Γ. Κατρούγκαλος: το διορθώνω. Ζητώ αναβολή εως την ερχόμενη εβδομάδα

Δ. Μπουγάς: είναι ατελέσφορο γιατί εως την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα έχουμε απόφαση.

Ενώ η βάση του επιχειρήματος του κ. Κατρούγκαλου έχει την ανεξαρτησία των διαφόρων εξουσιών στερεί από εμάς την ανεξαρτησία να αποφασίσουμε.

Αν εμείς αναβάλουμε θα σημαίνει ότι αμφιβάλουμε για την δική μας απόφαση πράγμα που βοηθά την προσφεύγουσα την κα Θάνου.

Οι συνάδελφοι στην ουσία προτείνουν να βοηθήσουμε ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών οργάνων την προσφεύγουσα που θα επικαλεστεί την απόφασή μας για αναβολή

Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): να προχωρήσει η διαδικασία αλλά οποιαδήποτε εμπλοκή θα χρεωθεί στην κυβέρνηση

Αντώνης Μυλωνάκης (Ελ. Λύση): η επιτροπή πρέπει να γνωμοδοτήσει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By