Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Βουλή Live: Μάχη πολιτικών αρχηγών σήμερα για την πανδημία

Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως σήμερα στην Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Κίνημα Αλλαγής» Φώφης Γεννηματά, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με την ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του είπε: «Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο στην μάχη με την πανδημία και ευχόμαστε να είναι το τελευταίο». Και πρόσθεσε: «Ευχόμαστε η φετινή Άνοιξη να φέρει το αληθινό καλοκαίρι στην κοινωνία».

Είπε ακόμα επικαλούμενος διεθνή στοιχεία ότι αν είμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε άλλους 8.000 νεκρούς.

Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα πανδημίας η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας. Φυσικά και έγιναν λάθη αλλά η εικόνα καταστροφής που προβάλλει η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα και προσβάλλει όσους μάχονται τον ιό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της χαλάρωσης των μέτρων. Είπε: «Δεν μιλάμε για άνοιγμα αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων. Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Τώρα, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Και με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν μπορεί να επανέλθουν». Πρέπει, είπε χαρακτηριστικά, να φτάσουμε, στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».

Για τους εμβολιασμούς ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι στην 5η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση.

Ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι αφού εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξεταστεί και το άνοιγμα της εκπαίδευσης.

By