Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Βουτιές θανάτου από μπαλκόνια νοσοκομείων στην Αλβανία για να γλιτώσουν από τον κορονοϊό

Στην Αλβανία η έτσι κι αλλιώς «τραυματισμένη» δημόσια υγεία δοκιμάζεται και οι ασθενείς από τον περασμένο Αύγουστο έχουν φτάσει στο σημείο να πηδούν απ’ τα μπαλκόνια, νομίζοντας πως δεν θα βρουν γιατρειά από τον εφιάλτη του κορονοϊού και τα φοβερά του συμπτώματα όταν αυτά εκδηλώνονται με σφοδρότητα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέχρι σήμερα έχουν αυτοκτονήσει πηδώντας στο κενό από τα μπαλκόνια νοσοκομείων τέσσερις ασθενείς, με το νεότερο να είναι 29 ετών και γιος πολύ γνωστής στυλίστριας και εγγονός ηθοποιού που πρωταγωνίστησε σε κωμωδίες.

Τελευταίο θύμα αυτής της τρομακτικής πανδημίας ήταν ο 69χρονος Ρεσάτ Γκρεμντί που μόλις στις 10 Νοεμβρίου πήδηξε από το μπαλκόνι του νοσοκομείου Λοιμωδών Νοσημάτων στα Τίρανα. Ο 69χρονος άντρας από τον Φιέρι, που είχε χτυπηθεί από τον κορονοϊό, δεν άντεξε τις φρικτές παρενέργειες και έδωσε δραματικό τέλος στη ζωή του.

Στις 3 Νοεμβρίου 2020, άλλος ένας ασθενής έλαβε την απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του. Για να αδειάσει ένα κρεβάτι του νοσοκομείου ο 77χρονος Χεκουράν Κόρκα, κλήθηκε να πάρει εξιτήριο έχοντας μαζί του και την απαραίτητη φιάλη οξυγόνου. Κάθισε λίγες ώρες σπίτι του, μέχρι που πήρε την απόφαση να πηδήξει από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του στον τρίτο όροφο. Ευτυχώς σώθηκε αλλά είναι βαρύτατα τραυματισμένος.

Πριν από έναν μήνα ο 77χρονος χτυπήθηκε και από την απώλεια της αγαπημένης του κόρης που ζούσε στην Ελλάδα αλλά υπέκυψε μετά από σοβαρή ασθένεια. Αυτή η ατυχία αλλά και η ασθένεια του κορονοϊού, ήταν οι αιτίες που επηρέασαν την επιδείνωση της ψυχολογικής του κατάστασης, και προέβη σ’ αυτήν την ακραία ενέργεια.

Την αρχή έκανε ο Ξίνο Κόκα, ο 29χρονος από το Δυρράχιο που νοσηλευόταν στα Τίρανα. Είχε νοσήσει από τον κορονοϊό και αποφάσισε να τερματίσει τη ζωή του πηδώντας από τον τρίτο όροφο του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν. Ο νεαρός άνδρας, ήταν μέλος μιας από τις πιο γνωστές οικογένειες στην Αλβανία.

Ήταν ο γιος της στυλίστριας Λίρα Kόκα καθώς και εγγονός του κωμικού ηθοποιού Ρολάντ Κόκα. Ο στενός του φίλος ο Ίνγκριντ Κάου, ανέφερε από την πρώτη στιγμή πως ο 29χρονος ήταν αρκετά φιλικός και καθόλου κλεισμένος στον εαυτό του, αλλά τις τελευταίες μέρες είχε αρχίσει να δείχνει μια πιο απόμακρη συμπεριφορά προς τους φίλους του.

Ήταν φανερό πως αυτή η τελευταία συμπεριφορά σχετιζόταν με το άγχος, αφού λόγω του Covid-19, δυσκολευόταν να αναπνεύσει και ένιωθε πως σβήνει η ζωή του. Άλλοι φίλοι του, έλεγαν ότι ήταν ένας νέος με θετική ενέργεια και η ψυχή της παρέας.

Όμως, δύο ημέρες πριν αποφασίσει να πηδήξει στο κενό, έπαψε ξαφνικά να στέλνει γραπτά μηνύματα στους φίλους του. Κλείστηκε στον εαυτό του, ανήσυχος επειδή δεν μπορούσε να πάρει αναπνοή και φοβόταν ότι θα πεθάνει μέσα στο νοσοκομείο υποφέροντας.

Το Αλβανικό υπουργείο Υγείας, άρον-άρον τοποθετεί με συνεργεία κάγκελα σ’ όλες τις μονάδες που έχουν επιφορτιστεί να αντιμετωπίσουν τη νέα μάστιγα. Το ίδιο θα συμβεί και σε μια νέα πτέρυγα που δημιουργείται στις εγκαταστάσεις πρώην ιδιωτικού πανεπιστημίου στην περιοχή Κασάρ και στο οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει ΜΕΘ με δέκα κρεβάτια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By