Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βραβεύτηκαν οι λιμενικοί για τη διάσωση των παράνομων μεταναστών

Του Φ/Γ πλοίου «BARIS»

baris

«Θέλουμε να αναδείξουμε την προσπάθεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων στον καθημερινό αγώνα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης«, σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την τελετή βράβευσης του πληρώματος του πλωτού περιπολικού σκάφους της Λιμενικής Αρχής Σάμου, για τη συνεισφορά του στη διάσωση των ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα το 2014, αλλά και των μελών του Λιμενικού που συμμετείχαν στην επιτυχή επιχείρηση διάσωσης των 594 παράνομων μεταναστών του Φ/Γ πλοίου «BARIS», νοτιανατολικά της Κρήτης.

«Είναι ιδιαίτερη η σημερινή μέρα και για το Λιμενικό Σώμα και για το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Σήμερα, με την ευκαιρία του αυριανού εορτασμού του Αγίου Νικολάου, που δεν είναι μόνο προστάτης των ναυτικών, αλλά είναι ο άγιος που σώζει τους εν θαλάσση κινδυνεύοντες, αποφασίσαμε να κάνουμε μια συνολική αποτίμηση και να βραβεύσουμε στελέχη του Λιμενικού Σώματος, αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία και το Εμπορικό Ναυτικό, που συμμετέχουν διαρκώς στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, που γίνονται στις θάλασσές μας», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και την πίεση που νιώθουμε, ιδιαίτερα στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, έχει γίνει καθημερινό το φαινόμενο της διάσωσης ανθρώπων που ενδεχομένως για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν το θαλάσσιο πεδίο και που για πρώτη φορά βλέπουν τη θάλασσα».

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά: Το 2012 είχαμε 29 περιστατικά έρευνας και διάσωσης και 644 διασωθέντες. Το 2013, 110 περιστατικά έρευνας και διάσωσης και 2.511 διασωθέντες και το 2014 -μέχρι τώρα- 366 περιστατικά και 10.457 διασωθέντες.

«Είναι σημαντικό και αποτελεί τίτλο τιμής για τη χώρα, για το Λιμενικό Σώμα, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την Εμπορική Ναυτιλία, το γεγονός ότι από όλα αυτά τα περιστατικά, οι απώλειες ζωών -όσο τραγικές και αν είναι- σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνάνε σε ποσοστό του 1%», κατέληξε.

Εκτός από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους της Λιμενικής Αρχής Σάμου και τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση διάσωσης των 594 παράνομων μεταναστών του «BARIS», ο κ. Βαρβιτσιώτης βράβευσε και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο ΠΝ Ευάγγελο Αποστολάκη, τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, υποπτέραρχο ΠΑ Γεώργιο Παρασχόπουλο, την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Κατερίνα Κεχαγιόγλου, και τον γενικό διευθυντή της Anangel Maritime Services, Ιωάννη Πλατσιδάκη, για την πολύτιμη συμβολή τους στη διάσωση των παράνομων μεταναστών.

Από το Λιμενικό βραβεύτηκαν ο επόπτης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ο διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ο διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ο κυβερνήτης του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης 060 και ο διοικητής του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παρέστησαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Αθανάσιος Μπούσιος, ο γ.γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Νίκος Ζωίδης και ο αρχηγός του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αντιναύαρχος ΛΣ Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο οποίος απένειμε τις τιμητικές διακρίσεις, εκ μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας.

By