Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Βρετανία: Η μεγαλύτερη πτώση από το 2008 για τις τιμές κατοικιών

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν για πέμπτο μήνα τον Ιανουάριο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 2008, σύμφωνα με την έκθεση Nationwide Price Index που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η μηνιαία πτώση ήταν επίσης μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν και το μέσο κόστος κατοικίας μειώθηκε σε ετήσια κατά 0,6% τον Γενάρη και κατά 0,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, πρόκειται για το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 2008 και οφείλεται τόσο στην άνοδο των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια όσο και στο κύμα ακρίβειας που μαστίζει τη βρετανική κοινωνία. Τα παραπάνω περιορίζουν σημαντικά τις δαπάνες τω των αγοραστών κατοικιών, καθιστώντας το κόστος της ιδιοκτησίας απρόσιτο σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.

Η μέση τιμή κατοικίας στη χώρα τον περασμένο μήνα ήταν 258.297 στερλίνες, υποχωρώντας από τις £262.068 που ήταν τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία έρχονται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της τράπεζας της Αγγλίας ότι το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων για νέα δάνεια αυξήθηκε στο 3,67% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.

«Στις αρχές του 2023 σημειώθηκε περαιτέρω επιβράδυνση στην ετήσια αύξηση των τιμών κατοικιών. Θα είναι δύσκολο να ανακτήσει μεγάλη δυναμική στο άμεσο μέλλον, καθώς οι οικονομικοί αντίθετοι άνεμοι πρόκειται να παραμείνουν ισχυροί και η αγορά εργασίας αναμένεται ευρέως να αποδυναμωθεί καθώς η οικονομία συρρικνώνεται. Η αποταμίευση αποδεικνύεται ένας αγώνας για πολλούς, δεδομένου του αυξανόμενου κόστους ζωής», σχολίασε ο Robert Gardner, Chief Economist της Nationwide.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίσουν υψηλότερα κόστη για τα στεγαστικά δάνειά τους επόμενους 12 μήνες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By