Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Βρετανία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό στις τιμές καταστημάτων

Με ρυθμό ρεκόρ αυξάνονται οι τιμές στα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς η κρίση του κόστους ζωής δεν δείχνει ενδείξεις αποκλιμάκωσης.

Ο πληθωρισμός στις τιμές των καταστημάτων επιταχύνθηκε στο 9% αυτόν τον μήνα, φτάνοντας σε νέο ανώτατο όριο για έναν δείκτη που ξεκίνησε το 2005, ανακοίνωσε την Τρίτη το British Retail Consortium. Πρόκειται για αύξηση από 8,8% τον Απρίλιο.

Κάτι που προέκυψε μάλιστα παρά τη μικρή επιβράδυνση στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες βρέθηκαν αυξημένες κατά 15,4% στο έτος από το 15,7% του περασμένου μήνα.

“Παρόλο που ο συνολικός πληθωρισμός των τιμών καταστημάτων αυξήθηκε ελαφρώς τον Μάιο, τα νοικοκυριά θα καλωσορίσουν την υποχώρηση που αρχίζει να δείχνει ο πληθωρισμός των τροφίμων”, δήλωσε από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της BRC, Έλεν Ντίκινσον.

Σύμφωνα με την ίδια, “η επιβράδυνση του πληθωρισμού των τροφίμων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο χαμηλότερο κόστος της ενέργειας και εμπορευμάτων, το οποίο άρχισε να περνάει σε τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων, όπως το βούτυρο, το γάλα, τα φρούτα και τα ψάρια”.

Υπενθυμίζεται ότι τα επίσημα στοιχεία για τον γενικό πληθωρισμό στη χώρα έδειξαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι τιμές επιβράδυναν τον Απρίλιο αλλά όχι όσο αναμενόταν, στο 8,7% ετησίως από το 10,1%.

Ο επίσημος πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων, ο οποίος νωρίτερα φέτος είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1977, επιβραδύνθηκε οριακά μόλις στο 19,1% από το 19,2% που είχε προηγηθεί.

“Αν και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων ίσως έχει φτάσει στην κορύφωσή του, είναι ζωτικής σημασίας να μην εμποδίσει η κυβέρνηση αυτήν την αρχική πρόοδο συσσωρεύοντας κόστη στους λιανοπωλητές και πιέζοντας έτσι ακόμη περισσότερο το κόστος των αγαθών”, σημείωσε η Ε. Ντίκινσον.

Η επικεφαλής της BRC επισήμανε ακόμα ότι “ο μεγαλύτερος κίνδυνος απορρέει από πολιτικές όπως οι συνοριακοί έλεγχοι και οι μεταρρυθμίσεις στα τέλη ανακύκλωσης συσκευασιών”.

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα της BRC βασίστηκαν σε τιμές που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 1ης και 7ης Μαΐου.

By