Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Βρετανία: Νικητής των εκλογών ο Ντ.Κάμερον

Το κόμμα του Κάμερον καταλαμβάνει 316 έδρες

kameron

Αδιαμφισβήτητα ο νυν πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ήταν η μεγάλη έκπληξη των εκλογών καθώς όπως έδειξε το πρώτο exit poll και επιβεβαιώνεται και από την ενσωμάτωση των πρώτων αποτελεσμάτων, κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αναδεικνύεται στο μεγάλο νικητή. Από την άλλη παταγώδης ήταν η συντριβή των Εργατικών και του Εντ Μίλιμπαντ.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το κόμμα του Κάμερον καταλαμβάνει 316 έδρες (δηλαδή κερδίζει και 10 περισσότερες σε σχέση με αυτές που είχε βγάλει το 2010) και του υπολείπονται μόλις 10 για την αυτοδυναμία (χρειάζονται 326 έδρες).
Από την άλλη, το κόμμα των Εργατικών και ο Εντ Μίλιμπαντ καταλαμβάνουν 239 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 10, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP 2 έδρες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας 58 έδρες (συν 52 από το 2010).

Από τις 650 έδρες, οι 533 είναι στην Βρετανία, οι 59 στην Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στην Βόρειο Ιρλανδία.

Φυσικά την μεγαλύτερη ήττα την υπέστη ο Εντ Μίλιμπαντ, τον οποίο ακόμη και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον έδειχναν στο νήμα με τον Ντέιβιντ Κάμερον. Μάλιστα, σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, ήδη οι πιέσεις που δέχεται για να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος είναι πολλές.

Μεγάλη η ήττα, όμως, και για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τον Νικ Κλεγκ (κυβερνητικό εταίρο του Ντέιβιντ Κάμερον) καθώς έχασαν 47 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2010. Το αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν θα πλήξει προσωπικά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.

Ηττημένο βγαίνει, όμως, από τις εκλογές και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο αξιώνει την άμεση αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και το οποίο εμφάνιζε τεράστια άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με το exit poll θα λάβει μόλις 2 έδρες.

Όσον αφορά στη Σκωτία και εκεί φαίνεται ότι το Εργατικό Κόμμα θα μείνει με μόλις 1 έδρα, καθώς το exit poll έδειξε πως οι Σκοτσέζοι εθνικιστές οδεύουν να κερδίσουν τις 58 από τις 59 έδρες της Σκοτίας, από μόλις 6 στις εκλογές του 2010.

Με τις ψήφους να έχουν πλέον καταμετρηθεί σε λίγες περισσότερες από τις μισές από τις 59 έδρες της Σκοτίας, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) κερδίζει και τις 31, καταδεικνύοντας ότι θα κατατροπώσει το Εργατικό Κόμμα στην περιοχή.

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα σημαίνει ότι πιθανόν θα διεξαχθεί στη Βρετανία ένα ιστορικό δημοψήφισμα για την παραμονή, ή μη, της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια (το έχει υποσχεθεί προεκλογικά ο Κάμερον) καθώς και ότι οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν κατά έως και 12 δισεκατομμύρια λίρες ως το 2018-’19 για να μηδενιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα (5% του ΑΕΠ) στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Επικριτές του SNP, μετά και τη δημοσιοποίηση των exit polls, διατείνονταν πως το κόμμα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την διαφαινόμενη εμφατική νίκη του για να διεκδικήσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας, παρότι ηττήθηκε στην περυσινή διαδικασία.

Όπως φαίνεται ο Κάμερον θα έχει πολλές επιλογές για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησής του, με την υποστήριξη των σημερινών του εταίρων, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (10 έδρες), των πιστών στο στέμμα Βορειοϊρλανδών, ή και των δύο πολιτικών δυνάμεων αυτών. Θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Εάν το διαφαινόμενο αποτέλεσμα παραμείνει ίδιο μέχρι τέλους, η παραμονή του Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών, η οποία αμφισβητείτο μέχρι σήμερα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Και αυτό γιατί καθώς —εάν επαληθευτεί αυτό το αποτέλεσμα— θα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By