Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Βρετανία: Ο Τζόνσον ζητά εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

Αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα, στις 12 Δεκεμβρίου, θα υποβάλλει ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων, επιβεβαιώνοντας τις φήμες των βρετανικών Μέσων ενημέρωσης.

Ο Μπόρις Τζόνσον αιτιολόγησε το αίτημά του επικαλούμενος την καθυστέρηση του Brexit, υπέρ της οποίας ψήφισε το κοινοβούλιο. Όπως είπε, η συγκεκριμένη καθυστέρηση «θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό», καθώς οι Βρυξέλλες θα ανταποκριθούν στο αίτημα παράτασης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι θέλει να είναι λογικός με το Κοινοβούλιο και υποστηρίζει ότι θα έχουν περισσότερο χρόνο για να ελέγξουν τη νομοθεσία, εάν οι γενικές εκλογές γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου.

Επίσης ανέφερε ότι θα δώσει ευκαιρία στην αντιπολίτευση για να συνεχίσει να εξετάζει το νομοσχέδιο για το Brexit που «πάγωσε» έως τις 6 Νοεμβρίου, ημέρα που θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή, εφόσον οι εκλογές γίνουν με βάση την πρότασή του για τις 12 Δεκεμβρίου.

Επίσης, υποστήριξε ότι εάν οι Εργατικοί πουν «όχι» σε εκλογές, η στάση τους θα είναι «απολύτως ηθικά απαράδεκτη».

Ωστόσο η στάση των Εργατικών δεν είναι σαφής, καθώς η ηγεσία φέρεται ότι στηρίζει τις πρόωρες εκλογές και μάλιστα σύντομα, όμως οι βουλευτές προτιμούν να συνεχιστεί η συζήτηση για τον νομοσχέδιο, καθώς θα επιχειρήσουν να περάσουν τροπολογίες για δεύτερο δημοψήφισμα και παραμονή στην ΕΕ.

Στις προηγούμενες ψηφοφορίες μάλιστα απουσίαζαν, καθιστώντας ανέφικτη την πλειοψηφία των 2/3.

Μάλιστα, έγραψε και επιστολή προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Έγραψα στον Τζέρεμι Κόρμπιν: Η Βουλή θα πρέπει να ολοκληρώσει το Brexit τώρα ή ένα ΝΕΟ Κοινοβούλιο πρέπει να ολοκληρώσει το Brexit ώστε η χώρα να προχωρήσει», έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στο twitter, όπου ανήρτησε και την επιστολή του.

Στο κείμενο της επιστολής, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρει ότι «είναι ιδιαίτερα σκεπτικός» για το εάν το ζήτημα των παρατάσεων θα συνεχιστεί και «πολλοί θα αμφιβάλλουν εάν αυτή η Βουλή μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό από το να σπαταλά περισσότερο χρόνο και μετά, τον Ιανουάριο, να ζητά για νέα παράταση».

Σύμφωνα με τον Τζόνσον «αυτές οι συνεχιζόμενες παρατάσεις είναι κακές για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις και για εκατομμύρια ανθρώπους που προσπαθούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

Εάν οι επιχειρήσεις θεωρούσουν ότι αυτή η Βουλή θα παραμείνει σε παραλυσία και θα αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για μήνες επί μηνών, θα προκαλέσει δυστυχία για εκατομμύρια».

Ο Τζόνσον σημειώνει ότι είναι καθήκον να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης και να υπάρξει στη χώρα λύση, το συντομότερο λογικά δυνατόν. Ωστόσο μια μικρή παράταση δεν του επιτρέπεται από τις αποφάσεις της Βουλής.

Εάν οι Βρυξέλλες δώσουν τρίμηνη παράταση, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, τότε «είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν εκλογές.

Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε περισσότερη παράλυση. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Βουλή των Κοινοτήτων θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα για το εάν οι εκλογές θα γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου».

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός θέτει και το διακύβευμα των εκλογών, καθώς όπως υποστηρίζει, εφόσον κερδίσει ο ίδιος, τότε η χώρα θα πάει σε Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ενώ εάν κερδίσουν οι Εργατικοί, θα ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας και νέα παράταση στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Μέσω των εκλογών, ο Μπόρις Τζόνσον αναζητά διέξοδο μετά τις αλλεπάλληλες ήττες σε πολιτικό επίπεδο. Άλλωστε προχθές, μπορεί να κατάφερε να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από τις Βρυξέλλες, ωστόσο οι βουλευτές απέρριψαν τα στενά χρονοδιαγράμματα που ήθελε ο πρωθυπουργός, για να περάσει το Brexit στις 31 Μαρτίου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Πλην των εκλογών, καλείται να δώσει μάχη για να περάσει ο Λόγος της Βασίλισσας. Ωστόσο, εκπρόσωποι της Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα παραιτηθεί, ακόμη κι αν χάσει την ψηφοφορία.

Πάντως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται ότι θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στον Τζόνσον, καθώς θα είναι η πρώτη φορά από το 1924 που η κυβέρνηση θα έχει ηττηθεί στη διαδικασία.

Τότε, ο πρωθυπουργός Στάνλεϊ Μπάλντουιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί, διαθέτοντας κυβέρνηση μειοψηφίας.

Την ίδια ώρα, υπάρχει και το παράδοξο σενάριο να μπορεί μεν ο Τζόνσον να περάσει το νομοθετικό του πρόγραμμα αλλά να μην μπορεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, κάτι για το οποίο χρειάζεται στήριξη του 2/3 των βουλευτών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By