Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Βρετανία: Στο μικροσκόπιο οι Ρώσοι που πήραν «Golden Visa»

Στο μικροσκόπιο βάζουν οι βρετανικές αρχές τις βίζες που έχουν χορηγηθεί σε εύπορους Ρώσους επενδυτές, μετά τη διπλωματική κρίση που έχει πλήξει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επαναξεταστούν αναδρομικά οι θεωρήσεις εισόδου που έχουν εκδοθεί προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρέπει να ληφθεί δράση.

Η ερώτηση αφορούσε περίπου 700 Ρώσους που έχουν έρθει στη Μ. Βρετανία μεταξύ 2008 και 2015 με «βίζα βαθμού 1», η οποία παρέχεται σε όσους θέλουν να ιδρύσουν επιχειρήσεις στη Βρετανία και διαθέτουν κεφάλαια τουλάχιστον 50.000 λιρών (70.750 δολάρια ΗΠΑ).

«Το καθεστώς χορήγησης βίζας βαθμού 1 είχε ήδη αναδιαρθρωθεί το 2015-2016 και η χορήγηση βίζας έχει μειωθεί κατά 84% από τότε», είπε η κ. Ραντ σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Έχω ζητήσει από τους αξιωματούχους του υπουργείου να εξετάσουν τι αλλαγές μπορούν να γίνουν ακόμη και να ρίξουν μια ματιά σε προηγούμενες των τελευταίων λίγων χρόνων». Την Τρίτη η πρωθυπουργός του Η.Β. Τερέζα Μέι δήλωσε ότι είναι σωστό η Μ. Βρετανία να εξετάσει εάν αυτό το τμήμα του καθεστώτος χορήγησης βίζας χρησιμοποιήθηκε σωστά.

By