Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Βρετανία: Το αδιαχώρητο και πάλι στις παμπ – Μάχη από τους αστυνομικούς για μάσκες και αποστάσεις

Σε τροχιά χαλάρωσης μέτρων έχει εισέλθει η Βρετανία, με τις ανάσες ελευθερίας να έρχονται ύστερα από τέσσερις μήνες lockdown και τις εικόνες συνωστισμού στους δρόμους να διαμορφώνουν μια καθημερινότητα που θυμίζει σκηνές από την προ-πανδημίας εποχή.

Αγωνία επικρατεί για την κοσμοσυρροή που καταγράφεται σε καθημερινή βάση, σε πολλά σημεία της Αγγλίας, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να ανοίξει και πάλι τις παμπ, τα καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια.

Πλήθος κόσμου συρρέει τα τελευταία 24ωρα στις παμπ για να γιορτάσει την έξοδο από τη σκληρή καραντίνα. Παρόλο που στη Βρετανία έχουν εμβολιαστεί πάνω από τους μισούς, οι εικόνες εκατοντάδες ανθρώπων, κυρίως νεαρών, να είναι ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να κρατούν αποστάσεις, προβληματίζουν τους ειδικούς.

000_97V8EU

Μάχη δίνουν, την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί ώστε να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις. Το αδιαχώρητο επικράτησε το Σαββατοκύριακο στις παμπ, για τις οποίες έχει δοθεί εντολή να λειτουργούν μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Το μεγαλύτερο κύμα κόσμου παρατηρήθηκε σε εστιατόρια και παμπ σε Λονδίνο, Λιντς και Νιουκάσλ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 50.000 κέντρα εστίασης που εξυπηρέστησαν περί τους έξι εκατομμύρια Βρετανούς, το πρώτο Σάββατο της «ελευθερίας».

Χαοτικές εικόνες καταγράφηκαν και στο Σόχο του Λονδίνου που πλημμύρισε από κόσμο, με πολλούς να μην φορούν μάσκα.

Το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στη Γηραιά Αλβιόνα είναι εμφανές ύστερα από το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού, χάρη στο οποίο έχουν λάβει πλήρη θωράκιση, δηλαδή και τις δόσεις, 10 εκατομμύρια κόσμου, που σημαίνει ένας στους πέντε ενήλικες, ενώ την πρώτη έχουν λάβει πάνω από το 50% που αντιστοιχεί σε περίπου 33 εκατομμύρια πολίτες.

 

075_szymanowicz-peoplepa210417_npNZT
Ο βαθμός ανοσίας υπολογίζεται από τους ειδικούς στο 73%, είτε χάρη στον εμβολιασμό, είτε λόγω προηγούμενης νόσησης από κορωνοϊό.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας είναι ενθαρρυντικά: τη Δευτέρα οι θάνατοι από κορωνοϊό κινήθηκαν σε χαμηλό επταμήνου, καθώς ήταν μόνο τέσσερις, ενώ τα κρούσματα κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση, της τάξης του 17%.

Το στοίχημα είναι η χαλάρωση των μέτρων να μην εκτροχιάσει την ενθαρρυντική εικόνα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By