Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024

Βρετανία: «Υβριδικό» μοντέλο εργασίας σε σπίτι και γραφείο σχεδιάζουν 50 μεγάλες επιχειρήσεις

Μόνιμες αλλαγές στον τρόπο εργασίας φαίνεται ότι φέρνει η πανδημία, καθώς οι επιχειρήσεις εξετάζουν τη διατήρηση του μέτρου της τηλεργασίας και μετά το τέλος της.

Σχεδόν 50 από τις μεγαλύτερες βρετανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να υιοθετήσουν ένα «υβριδικό» μοντέλο εργασίας, επιτρέποντας στο προσωπικό να δουλεύει από το σπίτι δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του BBC.

Ειδικότερα, οι 43 από τις 50 μεγαλύτερες εταιρίες αναφέρουν ότι εξετάζουν ένα μοντέλο εργασίας στο γραφείο για κάποιες ημέρες της εβδομάδας και στο σπίτι. Οι 50 επιχειρήσεις που μετείχαν στην έρευνα για το πώς θα λειτουργήσουν μετά την πανδημία απασχολούν περίπου 1,1 εκατομμύρια εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέσσερις επιχειρήσεις ανέφεραν ότι ενδεχόμενο υβριδικό μοντέλο εργασίας βρίσκεται υπό αναθεώρηση.

Τα σχέδια για το «υβριδικό μοντέλο» εργασίας

Τρεις από τις επιχειρήσεις που εξετάζουν το μικτό μοντέλο εργασίας σε σπίτι και γραφείο για την περίοδο μετά την πανδημία είναι η διαφημιστική εταιρεία WPP, η KPMG και η PriceWaterhouseCooper.

Στην WPP το προσωπικό θα είναι στο γραφείο για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα, ενώ την KPMG σχεδιάζουν εργασία από το γραφείο μέχρι τέσσερις ημέρες ανά δεκαπενθήμερο. Στην PriceWaterhouseCooper το σχέδιο για το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι μερικές ημέρες την εβδομάδα και να ξεκινά όποτε θέλει.

Η Βρετανία βρίσκεται σε διαδικασία άρσης των περιορισμών κατά του κορωνοϊού στις 21 Ιουνίου σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του Μπόρις Τζόνσον, κάτι που σημαίνει ότι από εκείνη την ημερομηνία οι πολίτες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν σε εσωτερικό χώρο.

Ο Τζόνσον αποκάλυψε αυτήν την εβδομάδα ότι την ίδια ημερομηνία υπάρχει μια «καλή πιθανότητα» ότι ο κανόνας τήρησης κοινωνικών αποστάσεων του ενός μέτρου ενδέχεται να αρθεί. Μέχρι στιγμής, η σύσταση είναι εργασία από το σπίτι, όπου είναι δυνατόν. Ωστόσο, μια αλλαγή του μέτρου θα οδηγούσε αμέτρητους ανθρώπους στα κτήρια.

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων είναι μικτές. Από τη μία, ορισμένοι χαίρονται το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να μετακινούνται. Ωστόσο κάποιοι άλλοι, ειδικά όσοι ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο τους.

Ευελιξία στον τόπο εργασίας

Ο επικεφαλής της WPP δήλωσε ότι η επιστροφή μετά την πανδημία δεν θα είναι ίδια με το προηγούμενο καθεστώς. Οι υπάλληλοι βρίσκονται στο γραφείο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Την ίδια ώρα, η ασφαλιστική εταιρεία Aviva ανέφερε ότι το 95% των 1.600 εργαζομένων τους θέλουν ευελιξία σχετικά με τον τόπο εργασίας. Στην Adecco, τα 4/5 των 34.000 εργαζομένων δουλεύουν από το σπίτι.

Από τις 29 Μαρτίου η JP Morgan έχει επιστρέψει ένα μέρος του προσωπικού στο γραφείο. Η επενδυτική Rathbones λειτουργεί με το 25%, ενώ το προσωπικό μπορεί να επιστρέψει «εάν το επιθυμεί».

Να καθιερώσει την εργασία από το σπίτι επιδιώκει η PriceWaterhouseCooper (PWC) που θα δώσει ευελιξία στο προσωπικό. Ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι στόχος είναι η εργασία από το σπίτι να γίνει βασική και όχι εξαίρεση, για να νιώσει το προσωπικό ενδυνάμωση και εμπιστοσύνη.

Πάντως, δεν είναι όλες οι εταιρείες που ευνοούν την εργασία από το σπίτι. Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs κάλεσε τους υπαλλήλους να είναι έτοιμοι για επιστροφή τον Ιούνιο.

Τι ανακοίνωσαν Google και KPMG

Χθες αποκαλύφθηκε ότι η Google και η KPMG σχεδιάζουν να επιτρέψουν στο προσωπικό την εργασία από το σπίτι. Η KPMG ανακοίνωσε στους 16.000 εργαζόμενους στη Βρετανία ότι θα εργαστούν στο γραφείο για έως και τέσσερις ημέρες το δεκαπενθήμερο από τον επόμενο μήνα.

Στην Google, το 20% των 140.000 εργαζομένων της θα εργάζεται από το σπίτι από την 1η Σεπτεμβρίου. Αρχικά η εταιρεία σχεδίαζε την επιστροφή όλων των εργαζομένων στη δουλειά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Ωστόσο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο η εταιρεία θα μπει σε ένα «υβριδικό μοντέλο». Η πλειοψηφία των υπαλλήλων θα απαιτείται να βρίσκεται στο γραγφείο για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Η JP Morgan ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στην Βρετανία θα επιστρέψουν στο γραφείο εκ περιτροπής από τον Ιούλιο.

Και η Amazon επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία εξετάζει την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο μέχρι το φθινόπωρο. Για την επιστροφή των εργαζομένων δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ωστόσο η εταιρεία ενθαρρύνει εργαζόμενους και εργολάβους να εμβολιαστούν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By