Ένα από τα ελάχιστα στη Στερεά Ελλάδα
Μοναδικό εύρημα, το πρώτο του είδους του που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στη Δυτική Λοκρίδα και ένα από τα ελάχιστα στη Στερεά Ελλάδα, είναι ο θολωτός μυκηναϊκός τάφος που αποκαλύφθηκε σε μικρή απόσταση από την Άμφισσα, στο πλαίσιο της επίβλεψης των εκσκαφών του έργου «Αρδευτικό έργο ελαιώνα Άμφισσας, Π.Ε. Φωκίδας».
Η προκαταρκτική μελέτη των ευρημάτων δείχνει ότι ο τάφος χρησιμοποιήθηκε για πάνω από δύο αιώνες, από τον 13ο μέχρι τον 11ο αι. π.Χ.
Στον ταφικό θάλαμο βρέθηκε μεγάλη ποσότητα οστεολογικού υλικού, που είχε σωρευθεί χωρίς τάξη περιμετρικά στα τοιχώματα του θαλάμου, ενώ στο μέσο ερευνήθηκαν λίγες, κάπως καλύτερα διατηρημένες ταφές.
Ακόμη, ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα σαράντα τέσσερα αγγεία με γραπτή διακόσμηση, τα δύο χάλκινα αγγεία τα οποία είναι αποσπασματικά σωζόμενα, καθώς επίσης και τα χρυσά δαχτυλίδια, τα χάλκινα κομβία, οι ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους, τα δυο χάλκινα εγχειρίδια, γυναικεία και ζωόμορφα ειδώλια, και μεγάλος αριθμός σφραγιδόλιθων με ζωικά, φυτικά και γραμμικά μοτίβα.